Päikeseprillide kandmine on silmade tervise jaoks olulisem kui arvata oskad

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseprillide kandmine aitab ennetada silmahaigusi.
Päikeseprillide kandmine aitab ennetada silmahaigusi. Foto: Jerry Bernard / PantherMedia / Jerry Bernard

Päikese käes olles soovitatakse kasutada päikesekreemi, et kaitsta nahka, sama kehtib ka silmade kohta ning väljas olles peab kandma päikeseprille.

Ameerika oftalmoloogia akadeemia soovitab kanda päikeseprille, kuna need vähendavad riski saada katarakti ehk hallkaed ja muid silmahaigusi, kirjutab portaal Health Line.

Kuumade ja päiksepaistelise suveilmadega on eriti tähtis oma silmi kaitsta intensiivse UV-kiirguse eest. Päikesekiirgus soodustab hallkae teket, mis on küll üsna levinud haigus ja kaasneb enamasti vananemisega. Päikeseprille kandes väheneb hallkae tekkimise oht.

Oftalmoloogia akadeemia andmetel võib UV-kiirgus soodustada makula degeneratsiooni ehk kollatähni kärbumist ja ka vähki. Enamasti on kollatähni kärbumine seotud vananemisega, kuid vahel võib see tekkida ka nooremas eas. See haigus põhjustab udust nägemist nii lähedale kui ka kaugele, kirjutab Terviseuudised.

Päikeseprillide kandmist seostakse tavaliselt moe ja suvega. Tegelikult peaks neid kandma ka kõikidel teistel aastaaegadel, kuna UV-kiirgus ei kao kuskile sügisel, talvel ega kevadel. «Ma usun, et silmad vajavad päikese eest samasugust kaitset nagu nahk,» sõnas Ohio Ülikooli Wexneri meditsiinikeskuse oftalmoloog Randy McLaughlin.

Kui päikeseprille osta, siis tuleks kindlaks teha, et klaasid kaitsevad UV-kiirguse eest ja mitte lähtuda sellest, kui ilusad prillid välja näevad. Ka tumedamad klaasid ei tähenda alati seda, et need paremini UV-kiirguse eest kaitsevad. Prillidel peaks olema märgitud UV-kiirguse kaitsefaktor. McLaughlin soovitab kiirguse kaitsenumbriks UV 400.

Lisaks sellele, et päikeseprillid kaitsevad silmi, kaitsevad need õrna silmaümbrusenahka. Silmade ümber võib olla ebamugavam kanda päikesekreemi, kuna nahk on õhuke ja tundlik. See aitab ennetada ka liigsest päiksest tingitud kortsukeste teket silmade ümber. Ka suured päikeseprillid kaitsevad silmi ja nahka paremini, kuna need püüavad UV-kiired kinni ka külgedelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles