Saunaskäimine aitab leevendada kõrget vererõhku

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun aitab leevendada mitmeid haigusi.
Saun aitab leevendada mitmeid haigusi. Foto: Uwe Leiber / PantherMedia / Uwe Leiber

Kõrge vererõhk soodustab infarkti ja insuldi saamist, kuid õige elustiiliga on võimalik neid ennetada. Sealjuures on abiks ka saunas leili viskamine.

Tervislikult söömine ja füüsiliselt aktiivne elustiil aitavad vererõhku hoida kontrolli all. Värsked uuringud näitavad, et saunas lõõgastumine on vererõhu alandamiseks vägagi tõhus viis, kirjutab portaal Express.

Kõrge vererõhu all kannatavad paljud inimesed, enamasti küll vanemaealised. Alati ei saa sümptomitest koheselt aru, et võid põdeda kõrgvererõhutõbe. See võib välja tulla alles arsti vastuvõtul, kui seal mõõdetakse vererõhku. Pahatihti aga inimene arsti juurde nii tihti ei satu, kui kaebused pole väga suured.

Vererõhu normaalsel tasemel hoidmiseks on väga oluline see, millist elustiili harrastatakse. Selleks, et vererõhk püsiks normis, peab inimene olema normaalkaalus, füüsiliselt aktiivne, mitte tarbima liigselt kofeiini, mitte suitsetama, piisavalt magama ning hoiduma alkoholist või tarbima seda mitte rohkem kui mõõdukas koguses.

Soome Jyväskylä ja Inglismaa Bristoli ülikoolides viidi läbi uuringud selle kohta, kas saunaskäimisest oleks samuti abi kõrge vererõhu ennetamisel. Leiti, et saunaskäimine aitab tõepoolest ennetada riske kõrge vererõhu ja südame-veresoonkonna haiguste tekkel. Peale selle aitas saunaskäimine leevendada kopsuhaigusi ning vaimse tervise häireid ning mõjus hästi nahaprobleemide korral, aitas leevendada artriiti ja peavalusid.

Uuringud näitasid, et saunas käimine lõõgastab inimest, kuna see tõstab endorfiinide ehk õnnehormoonide taset ning mõjub hästi vererõhu alandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles