Müüt või tõde: kas mooniseemnete söömine võib narkotestis avalduda?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vaja narkotest läbid, ei soovitata enne seda mooniseemneid tarbida.
Kui vaja narkotest läbid, ei soovitata enne seda mooniseemneid tarbida. Foto: Natalya Danko / PantherMedia / Natalya Danko

USA emale tehtud narkotest näitas opioidide tarvitamist hommikul söödud moonisaia tõttu. 

Mooniseemned võivad takistada narkotesti läbimist. Seda kinnitavad nii teaduslikud uuringud, kui mitteametlikud katsed, vahendab Washington Post. Seemned tulevad unimagunast ning sisaldavad mõnikord morfiini jääke. Sellest ei piisa, et kaifi saada, kuid aine võib potentsiaalselt tundlikus narkotestis näha olla.

Sarnasest juhtumist rääkis USAs Marylandis elav ema, kelle verest leiti morfiini, kui naine hakkas peatselt sünnitama. Elizabeth Eden ütles uudistekanalile WBAL-TV, et sõi sünnitamise päeva hommikul moonisaia. Naisel olid parasjagu tuhud, kui arst tuli tema palatisse ning ütles, et naise opioidide test näitas positiivset tulemust.

Naine palus testi korrata, kuid sellest keelduti ning tema tulemused anti politseile edasi. Positiivne testitulemus tähendas, et Edeni tütar pidi viieks päevaks haiglasse jälgimisele jääma. Naisele kodu vaadati üle ning lõpuks kinnitati, et testitulemus oli tulnud tõesti moonisaiast ning naise juhtum sulgeti. Naise sõnul oli kogu sekeldus traumeeriv.

St Josephi meditsiinikeskuse sünnitusabi ja günekoloogia osakonna juhataja Judith Rossiter-Pratt seletas, et tundlikku testi kasutatakse iga võimaliku uimastitarvitaja leidmiseks. Test, mida nad kasutavad näitab oopiumisisaldust veres alates 300 nanogrammist milliliitri kohta.        

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles