6-aastane epileptik Hele-Liis sai turvalisemaks ööuneks spetsiaalse nutimadratsi

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hele-Liis.
Hele-Liis. Foto: Lastefond/erakogu

TÜ Kliinikumi lastefond toetas heade annetajate abil spetsiaalse madratsi ostu öiste epileptiliste hoogudega tüdrukule.

Kuueaastasel Hele-Liisil on diagnoositud epilepsia ja astma, millest esimene väljendub peamiselt öiste hoogudena. Et terve pere saaks rahulikumalt magada, soovisid vanemad soetada lapsele innovaatilise spetsiaalse alarmiga madratsi. Selle maksumus käis paljulapselisele perele aga üle jõu ning seega ulatasid abikäe kohalik omavalitsus ja lastefond.

Selleks, et sügisel kooliteed alustav Hele-Liis saaks turvaliselt oma voodis öid veeta ja lapsevanemad saaksid rahulikult päevastest tegemistest puhata, oli üks võimalustest soetada talle epilepsiamadrats, mis annaks nii tüdrukule kui ka vanematele teadmise, et laps on magades kaitstud.

Lapse raviarst dr Eve Õiglane-Šliki sõnul on tegemist seadmega, mille põhimõte on sarnane nutiseadmetega. Nimelt reageerivad madratsiga ühendatud sensorid ebaloomulikule voodi liikumisele ning annavad signaali hoo käigusolekust hooldajale edasi. See innovaatiline abivahend pole veel väga levinud, kuid mõnikord võib osutuda hädavajalikuks.

«Võimalik, et saame sellest positiivse kogemuse ja hakkame ka teistele lapsevanematele seda soovitama, kuigi õnneks sagedaste öiste hoogudega patsiente meil väga palju ei ole,» sõnas dr Õiglane-Šlik.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves lisas, et uutele asjadele peab olema avatud ja neid proovima, eriti kui teiste riikide positiivne kogemus seda toetab. «Kui saame muuta ühe suure hooldusvajadusega lapse pere ööune rahulikumaks, siis oleme nende elu muutnud ja see on hindamatu väärtusega. On ju teada, mida teeb järjepidev magamatus ja väsimus ning kui liidame siia veel kaasneva hirmu lapse tervise pärast, siis saame ju aru, et see põletab inimese kiiresti läbi,» selgitas ta olukorra tõsidust. Kui vanem on puhanud, siis on tal rohkem jõudu ka lapse eest hoolt kanda, rääkimata sellest, et laps saab kriitilisel hetkel kiiresti abi.

Epilepsiamadratsi hind oli 1067 eurot, millest kohalik omavalitsus kattis 667 eurot ning Lastefond heade annetajate toel 400 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles