Lugeja küsib: kes vastutab, kui kaitseväelane haigestub teenistuse ajal puugihaigusesse?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ajateenijal siiski avastatakse puugihammustus või sellest tulenev haigus, tagatakse talle vajalik ravi.
Kui ajateenijal siiski avastatakse puugihammustus või sellest tulenev haigus, tagatakse talle vajalik ravi. Foto: Arved Breidaks /

«Hetkel on paljud ajateenijad just metsalaagritest tagasi saabunud. Tekkis töökaaslastega arutelu, et kui vastavalt seadusele ei tohi sõjaväes olles ajateenija tervislik seisund halveneda, siis kes võtab vastutuse kui ajateenija saab metsalaagris olles puugilt haiguse,» kirjutab Postimehe lugeja.

Vastab kaitseväe peastaabi pressijaoskonna nooremleitnant Taavi Laasik:

Võimalike puukide abil levivate haigestumiste ennetamiseks vaktsineeritakse reeglina kõik kaitseväelased, sealhulgas ajateenijad, puukentsefaliidi vastu. Samuti saavad kõik vaktsineeritud kaitseväest kaasa ka vaktsineerimispassi ning soovitame ka peale ajateenistust vaktsineerimisega jätkata, kuna puukentsefaliidi vaktsineerimist tuleb jätkata haiguse vastu püsiva kaitse saamiseks regulaarselt.

Vaktsineerimist ei teostata vaid siis, kui sellest otseselt keeldutakse. Kindlasti selgitatakse vaktsiinist keelduda soovijale võimalikke tagajärgi ning soovitatakse väga tõsiselt vaktsineerimine siiski läbi viia. Kui vaktsineerimisest siiski keeldutakse, dokumenteeritakse keeldumine ning võetakse isikult ka kirjalik kinnitus selle kohta, et ta annab endale aru võimalikest tagajärgedest ning võtab sellega kaasneva vastutuse.

Kaitseväes teenimise ajal on ajateenijatele meditsiiniline ravi ja ravimid tagatud tasuta ning ka peale ajateenistuse lõppu on reservi arvatud isikud kaetud ravikindlustusega ühe kuu kestel. Ajateenistuses viibiva inimese tervislik seisund ei tohi halveneda väljaõppest ja elutingimustest, kaitseväe tegevusest või tegevusetusest tulenevalt. Kui ajateenija on kaitseväeteenistuses olemise ajal on haigestutud, siis on haigestunul õigus saada riigi tervishoiusüsteemist vajalikku abi.

Vastutus isikliku hügieeni tagamisel, sealhulgas enese keha kontrollimise eest puukide või puugihammustuste raames, lasub esmajoones isikul endal ning ajateenijad saavad teenistuses ka sellekohased teadmised ning oskused. Kui ajateenijal siiski avastatakse puugihammustus või sellest tulenev haigus, tagatakse talle vajalik ravi. Ajateenija, kes avastab oma kehalt puugi ja/või puugihammustuse saab pöörduda abi saamiseks oma väeosa meditsiinipersonali poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles