Mida teha kõrvitsaga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvits
Kõrvits Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuna terve kõrvitsa ära söömine on tõsine töö, on allpool mõned soovitused, mida kõrvitsaga peale hakata.

Ise tehtud, hästi tehtud blogis on ära toodud õpetus kõrvitsa-toorjuustukoogi tegemiseks.

Põhja jaoks läheb vaja:

150 ml õli
3 muna
150 gr muscovado suhkrut
1,5 tl küpstuspulbrit
175 gr jahu
1 apelsini riivitud koor
1 tl kaneeli
200 gr riivitud kõrvitsat
50 gr hakitud Kreeka pähkleid
5 cm jupp ingverit või 1/2 tl jahvatatud ingveripulbrit

Vahtrasiirupivahune besee:

150 ml vahtrasiirupit
2 munavalget
1/2 tl soola

Pane kaussi suhkur, munad ja õli ning sega ühtlaseks massiks. Lisa jahuga segatud küpsetuspulber, apelsinikoor, kaneel ja sega läbi. Kalla juurde riivitud kõrvits, riivitud ingver (võid lisada ainult ingverimahla, pigistades see riivitud massist välja) ning pähklid. Sega ühtlaseks ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 35 minutit, küpsust kontrolli tikuga koogi keskosast (tikk peab puhtaks jääma, kui tainast jääb tiku külge, siis lase veel küpseda).

Lase jahtuda ning lõika siis kook keskelt horisontaalset kaheks võrdseks osaks.

Vahtrasiirupise katte jaoks kalla kastrulisse vahtrasiirup ning kuumuta, kuni see hakkab mullitama. Kuumutamise ajal vahusta koos soolaga munavalged. Kuum siirup kalla munavalgevahtu pidevalt vahustades ühtlase nirena vahu sisse. Mikserda veel mõned minutid. Määri segu koogi põhjale, aseta peale pealmine kiht, määri sinna peale ka ühtlase kihina vahtrasiirupine vaht ning aseta kook külma jahtuma vähemalt paariks tunniks.

Kõrvitsast saab teha ka magusat määret, kirjutab instructables.com.

Selle tarbeks läheb vaja

Kõrvitsat
Väikest sidrunit
3 klaasi pruuni suhkrut
1/2 tl kaneeli
1/4 tl maitseainesegu (kaneelist, riivitud ingverist, sidrunikoortest, muskaatpähklist, nelgist ja kardemonist)

Lõika kõrvits tükkideks ja puhasta seemnetest. Kuumuta ahi 170 kraadini ning pane kõrvitsasektorid ahju nii, et koor jääks üles ja viljaliha alla poole, küpseta ahjus umbes 45 minutit. Kui kõrvits on küps, võta sektorid ahjust välja ja lase neil jahtuda. Kui kõrvits enam sõrmi ära ei kõrveta, võta viljaliha lusikaga koore seest välja. Selleks, et määre oleks ühtlasem ja tükke vähem, võib küpsekõrvitsamassi ka läbi mikseri või köögikombaini lasta, kui seda jhuslikult pole, piisab ka pudrunuiast.

Seejärel pane kõrvitsamass potti, lisa maitseained, pigista sellele kõigele juurde sidruni mahl ja jäta kogu krempel tunniks madalal tulel kaane all podisema. Selleks, et tulemus oleks meelepärane, võib vahepeal maitsmas käia, mida poti sisu teeb.
Tunni pärast peaks kogu segu olema paksem ja tumedama tooniga. Võta kaas pealt ja kuumuta segu veel veidi. Pärast paari tundi keemist peaks kõrvitsapüree olema tihe ja meenutama šokolaadimääret või maapähklivõid.

Idamaise hõnguga röstitud kõrvitsa tegemsit õpetab siit nurgast ja sealt nurgast

Selleks läheb tarvis
500 g tükeldatud kõrvitsat
1 sl tugeva maitseta õli, näiteks rapsi-
3 cm pikkune jupp ingverit
3/4 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
julgelt meresoola
musta pipart

Laota ahjuplaadile küpsetuspaberile ühe kihina kõrvitsatükid. Nirista peale õli, lisa kooritud ja hästi peeneks hakitud ingver ja maitseained. Sega õrnalt sõrmedega kõik läbi, et õli ja maitseained ühtlaselt jaotuksid. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, korra vahepeal kõrvitsat segades.

Kõrvale sobib igasugune hapukas kaste, kasvõi vürtsidega pohlamoos. Ja kui satub olema käepärast värsket koriandrit, siis sellele toidule pealeraputamiseks pole sobivamat ürti.

Kui röstitud kõrvitsat jääb söömisest üle, võib selle jahtununa vajutada kahvliga katki ja määrida saiale. Ka väga mõnus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles