Silmaarst: läätsed ei ole silmadele ohutud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsed.
Läätsed. Foto: Marina Puškar

Läätsed ei tohiks olla põhiline nägemist korrigeeriv vahend. Järjekord peaks patsiendi jaoks olema järgmine: prillid, läätsed, lõikus.


Ida-Tallinna keskhaigla oftalmoloog Ülle Sadu selgitas, et läätsed ei ole ohutud ning kõige parem lõikus on ärajäänud lõikus, kirjutas meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Esmane soovitus nägemise korrigeerimiseks on kanda prille. Kui see pole mingil põhjusel võimalik või on ebamugav, võib kasutada kontaktläätsi.

«Kuna suure lühinägelikkuse korral on nägemine läätsedega parem kui prillidega, siis on oht, et prille ei kasutatagi ja läätsi hoitakse silmas liiga kaua,» ütles Sadu.

Ta lisas, et nii võib tekkida silma sarvkesta seesmise kihi ehk endoteeli kahjustus, mis ei parane. See võib muutuda probleemiks vanemas eas.

Lõikuse järel silmad kuivad

«Kõigil läätsekandjatel on sarvkesta eespinnal hapnikuvaegusest tingitud mikrodefektid. Isegi suure hapniku läbilaskvusega läätsed ei ole silmale ohutud,» selgitas tohter. Sageli tingib läätsede talumatuse silmade kuivus, mille põhjus võib olla kuiv konditsioneeritud õhk, pikalt arvuti taga istumine või hoopis pikaajaline läätsede kandmine.

Prille kandes kuivuseprobleem paraneb, vahetult pärast laserlõikust aga hoopiski süveneb.
«Üks patsient ütles, et silmade kuivus häiris teda operatsiooni järel sedavõrd, et kui ta oleks seda teadnud, poleks ta lõikusele läinud. Peab arvestama, et pärast lõikust tuleb kuue kuu kuni aasta jooksul kasutada kunstpisaraid, alguses väga tihti, aja möödudes harvemini,» rääkis Sadu.

Oluliselt halvendab läätsede kandmist ka lauservapõletik ehk blefariit. «Blefariit on sageli alaäge krooniline probleem, mille korral lauservad punetavad, sügelevad ja ripsmete vahel on väikesed ketukesed,» selgitas silmaarst. «Sellisel juhul on pisarakile koostis muutunud ja silmad hakkavad läätsedega kergesti punetama,» lisas ta.

Allergia läätsevedelikust

Allergilise reaktsiooni võib tekitada ka läätsede säilitamise lahus. Sellisel juhul soovitas Sadu kasutada ühepäevaseid läätsi, mille jaoks lahuseid üldse ei kasutata. Kõige sagedasem põhjus, miks inimesed laserlõikust soovivad, on see, et silmad enam läätsi ei talu (näiteks kui neid on kantud viis aastat).

Moodsate operatsioonitehnikate puhul on võimalikud tüsistused Sadu sõnul õnneks minimaalsed. Raskete tüsistuste esinemise sagedus on väga väike – umbes 0,01 protsenti ehk vahekorras 1 : 10000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles