Uuring: varjatud geneetilist riski tuvastav test võiks ennustada südamehaiguseid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osade inimeste risk haigestuda südamehaigusesse tuleb nende geenikombinatsioonist.
Osade inimeste risk haigestuda südamehaigusesse tuleb nende geenikombinatsioonist. Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Fabrice Michaudeau

Harvardi teadlased lõid uue geenitesti, mis aitab tuvastada inimesi, kes kõrge südameinfarkti riski all, kuid kel ei pruugi olla muid ohumärke haigusest. 

Uuringut juhtinud Harvardi meditsiinikooli südame- ja veresoonkonna haiguste osakonna juhataja Sekar Kathiresan usub ise, et mõne aasta pärast teavad kõik oma riskinumbrit sarnaselt, nagu praegu saab mõõta kolesterooli, vahendav Suurbritannia uudisteportaal Telegraph

Uuring leidis, et üle viiel miljonil britil on kõrgem südamehaiguse risk kui kogu rahvastikul. Ameerika teadlased leidsid patsientide DNAst geenimutatsioonid, mis suurendavad viite levinud haigust, kasutades Eesti geenivaramule sarnase Suurbritannia biopanga andmeid, kus on rohkem kui 400 000 DNA-proovid ja terviseandmed.

Teadlastel õnnestus luua riskiskoorid, mis näitasid, kui tõenäoliselt inimesel üks või teine haigus võib tekkida. Uuringus vaadeldud haigused olid südame ja veresoonkonna tõved, ebaregulaarne südamerütm ehk kodade virevendusrütmia, teist tüüpi diabeet, põletikuline soolehaigus ja rinnavähk.

Kaheksal protsendil inimestest leiti nende geenitüübi põhjal rohkem kui kolm korda suurem südamehaiguste risk kui kõigil teistel. Küll aga ei esinenud neil alati teised levinud ohumärgid nagu kõrge vererõhk või kolesterool.

Uurijate sõnul võiks sarnast lähenemist tulevikus kasutada riskipatsientide tuvastamiseks juba sünnist saati. Tõenäoliselt jäävad sellised patsiendid tavakontrollis märkamatuks. Nende risk tuleb mitmest erinevast koosesinevast geenimuutusest ja ei ole märgatav standardsete kontrollimeetoditega, seletas USA kardioloog Ami Khera väljaandele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles