Verekeskus on jõulude eel avatud ka laupäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonorid.
Doonorid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus Tallinnas Ädala tänaval ootab jõulude eel doonoreid ka laupäeval, kuna paljud doonorid on avaldanud soovi tulla vereloovutusele tööst vabal päeval.

Homme on verekeskus avatud kella 9-15, teatas Põhja-Eesti regionaalhaigla pressiesindaja.

Verekeskuse juhataja Riin Kullaste sõnul oli verekeskus ka mullu avatud jõulueelse nädala laupäeval ning seda võimalust kasutas tavapäevadest pea kaks korda enam doonoreid. Verekeskust külastas üle 100 inimese.

Verekeskuses valitseb laupäeval jõulumeeleolu, pakutakse glögi ja jõululeivakesi, igale doonorile on üllatuskingitus ning kõigi laupäeval vereloovutusel käinud doonorite vahel loositakse välja viis teatrikutset kahele.

Verekeskus on muutnud ka jõulunädala lahtioleku aegasid. Esmaspäeval, 22. detsembril on verekeskus avatud kella 11-19 ja teisipäeval, 23. detsembril kella 8-16. 24., 25., 26. ja 31. detsembril on verekeskus suletud.

Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 milliliitrid verd. See on kaheksa protsent kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Iga vereloovutus aitab päästa mitme inimese elu. Annetatud verd kasutatakse rasketel operatsioonidel, sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul.

Doonor peab olema terve, ta ei tohi põdeda mõnda viirushaigust ega tarvitada ravimeid, olema puhanud ja söönud, kehakaaluga üle 50 kilogrammi ning 18-60 aastane. Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 ja naistel 90 päeva.

Pärast nõelravi, tätoveerimisi või naha augustamisi saab verd loovutada kuue kuu möödudes. Vereloovutusele tulles tuleb kindlasti kaasa võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles