Mehe nahavähk arenes nii kaugele, et tema suguelund mädanes otsast

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähirakud. Pilt on illustratiivne.
Vähirakud. Pilt on illustratiivne. Foto: Andreas Fülscher / PantherMedia / Scanpix

Nahavähi sümptomite ignoreerimine viis eaka mehe nii kaugele, et teda ravida polnud enam võimalik. 

82-aastane India mees pöördus perearstikeskusse ning teatas arstile, et tema suguelundil on valulik haavand olnud juba ligi aasta ning pole selle aja jooksul ära kadunud, vahendas NY Post. Patsient kannatas ka paistetuse ja naha ketendamise all, mis oli kestnud juba kuid, ent polnud ometi seni pöördunud arsti jutule. Mehele kirjutati välja antibiootikumid ning alandati paistetust. Kaks nädalat hiljem sattus ta aga uuesti haiglasse, kuna valu oli hullemaks läinud ning suurenenud haavand põhjustas olukorra, et suguelund kukkus lihtsalt otsast ära.

Juhtumikirjeldus avaldati mainekas meditsiiniajakirjas British Medical Journal (BMJ). «Kliiniline uuring näitas peaaegu täielikku fallose kaotust,» kirjutas seal India King George’i meditsiinikooli arst dr Gaurav Garg. Mees eitas igasugu võimalust suguhaiguste olemasoluks ning tal polnud piirkonnas ka varasemaid traumasid. Juhtunu põhjustas mädanik ning arstid tegid analüüsidega kindlaks, et selles oli omakorda süüdi nahavähi tüüp nimega lamerakk-kartsinoom. Kuna raske haavandi tõttu olid kahjustada saanud ka kusejuhad, paigaldati mehele kateeter. Nahavähk ise oli aga liiga kaugele arenenud, et ravist enam kasu poleks ning mehele pakuti palliatiivset ravi. Ta suri 15 päeva hiljem.

«Antud juhtumis jättis patsient esialgsed sümptomid tähelepanuta, mistõttu tekkis tal lõpuks suguelundi auto-amputatsioon ning kasvaja metastaasid olid väga kaugele arenenud. Suguelundi «otsast mädanemine» nahavähi tõttu on meditsiinikirjanduses väga harvaesinev juhtum. See võib juhtuda seetõttu, et kasvaja blokeerib verevarustust arterites,» lisas dr Garg. Ta oletas, et mehe seisukord läks nii kehvaks väheste teadmiste, puudulike meditsiinivõimaluste ning piinliku sotsiaalse stigma tõttu.

Lamerakk-nahavähk on mittemelanoomne nahavähk, mis võib intensiivselt vohada ning hävitada ümbritsevaid kudesid. Nahale võib tekkida ketendav, punane muhk, mis on katsudes valus ning võib veritseda. Nii nagu iga kasvaja, võib see põhjustada ebameeldivaid kõrvaltoimeid ning lõpuks surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles