Uuring: vaikselt kehas pesitsev herpesviirus võib rünnata südameartereid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herpesviiruse olemasolul organismis leiti suurem arv südameartereid kahjustavaid rakke.
Herpesviiruse olemasolul organismis leiti suurem arv südameartereid kahjustavaid rakke. Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Tomas Anderson

Siiani peeti herpesviirust küll tüütuks, kuid kahjutuks haiguseks. Nüüd seostatakse viirust südameprobleeme põhjustavate immuunrakkudega. 

Värske Sussexi ülikooli uuring leidis seose tsütomegaloviiruse ning südame- ja veresoonkonna kahjustuste vahel. Tsütomegaloviirus levib kehavedelikega ning seda seostatakse enamasti herpesega, vahendab EurekAlert.  

Herpesviirus jääb peale nakatumist terveks eluks «vaikselt» organismi ning normaalse immuunsüsteemiga isikutel tavaliselt haigusnähte ei põhjusta. Uuringust tuleb välja, et sama viirus, mis põhjustab valulikke ja inetuid haavandeid, võib rünnata ka südame ümber olevaid artereid.

Uuringu autori Alejandra Pera sõnul on kindlaks tehtud, et teatud tüüpi rakk põhjustab südameprobleeme. Varem ei olnud aga selge, et need rakud on seotud tsütomegaloviirusega. Uuringust selgus, et arterid kahjustavas koguses leiti neid rakke vaid tsütomegaloviiruse olemasolul. 

Teadlased arvavad, et organismis peituvale viirusele suunatud ravi aitaks ravida ja ehk ka ennetada südameprobleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles