Arstid leidsid naise silmast 28 aastat tagasi kadunud kontaktläätse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontaktläätsed. Pilt on illustratiivne.
Kontaktläätsed. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

14-aastast briti tütarlast tabas mängu ajal silma sulgpall. Selle käigus kaotas ta kontaktläätse. Ligi kolm kümnendit hiljem avastasid tohtrid kadunud läätse tsüstist tema vasakus silmalaus.

Naise viis tükk aega hiljem, alles 42-aastasena arsti juurde mure, et tema vasak silmalaug on tursunud ja vajunud allapoole ning see oli kestnud juba viimased kuus kuud. Arstid tundsid ta naha all väikest mühku, vahendas ajakiri Live Science.

Magnetresonantstomograafia uuring andis kinnitust, et vasaku silma kohal on moodustunud tsüst, läbimõõduga 8×4×6 millimeetrit, mille arstid kirurgiliselt eemaldasid. Tsüst murdus laiali ja selle seest ilmus välja kõvastunud kontaktlääts.

Ehkki naine ei suutnud selle silmasattumist esiti kuidagi seletada, meenus ta emale 28 aasta eest toimunud intsident sulgpalliväljakul, mil tüdruku vasak silm sai tabamuse sulgpalliga ning mille tagajärjel kadus ka tütre kontaktlääts jäljetult. Pärast õnnetust ei kandnud tütarlaps jäiku kontaktläätsesid enam kunagi.

Arstid tõdesid, et kontaktlääts sattus patsiendi vasaku silmalau alla trauma hetkel ning jäi sinna püsima pea kolmeks kümnendiks. Naine oli täheldanud silmalau allapoole vajumist juba varemgi, ent seni polnud see teda häirinud ega muret valmistanud.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles