Põhjus, miks peaksid looduslikust hambapastast eemale hoidma

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta raseduse tuvastamiseks ei sobi.
Hambapasta raseduse tuvastamiseks ei sobi. Foto: panthermedia.net / Ingeborg Knol

Kuigi loodustooted on sageli tervisele kasulikumad kui keemilisi ühendeid täis kaup, siis hambapasta puhul see reegel ei kehti. 

Hambaarstid on mures, et mõned tarbijad vahetavad fluoriidiga hambapasta välja fluoriidivaba ja loodusliku vastu, kuid looduslik ei tähenda siinkohal siiski paremat. Fluoriidi sisaldaval hambapastal on nimelt ainukesena tõestatud aukude teket ennetav toime, kirjutab Healthline.

«Olen mures, et loodustooteid eelistavad inimesed jäävad ilma fluoriidi positiivsest mõjust hammastele. Tervishoiutöötajana on patsientide heaolu mulle esmatähtis ning soovin, et nad kasutaksid ka parimaid suuhügieenitooteid,» sõnas hambaarst Edmond Hewlett.

Fluoriid on looduslikult esinev mineraal, mida leidub enamikes veekogudes nagu järved, jõed ja ookean. Hambapastas leiduv mineraal tugevdab hambaemaili ning kaitseb hamba pinda hambakivi tekke eest. Uuringutes on leitud, et ka kraanivees sisalduv fluoriid aitab hambaaukude teket ennetada vähemalt 25 protsendi ulatuses.

Siiski leidub internetiavarustes kui ka tavapoodides nende tootjate kaupa, kes kutsuvad üles eelistama looduslikku, fluoriidivaba hambapastat. Hewlett pani südamele, et fluoriid pole mitte üksnes ohutu, vaid samamoodi looduslik komponent hambapastas. «See on naturaalne hambaaukude vastu võitleja. Fluoriidi kasutamise hambapastades on heaks kiitnud ja ohutuks tunnistanud ka USA toidu- ja ravimiamet,» lisas ta. Hambaarsti väitel pole ühtki teist komponenti, mis fluoriidiga samaväärse töö ära teeks – selle töökindlust kinnitab rohkem kui 70 aasta vältel toimunud uurimustöö.

Poeletilt tasub valida hambapasta, millel on kliiniliselt tõendatud toime ning mis ei sisaldaks näiteks magusaid lisaaineid. Pasta peab sisaldama ühendeid, mis soodustavad hammaste valge värvuse püsimist, ennetama hammaste tundlikkust ning kaitsma hambaemaili. Oluline on meeles pidada, et ükski pasta ise imesid ei tee, vaid hambaid tuleb pesta hoolikalt, õiget harjamistehnikat kasutades kaks korda päevas, lisaks puhastada hambavahesid niidiga ning külastada regulaarselt hambaarsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles