Appi, beebi tuleb koju ehk mida peab lapse sündides varuma koduapteeki?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Lapse sünd on suursündmus, mis toob peresse palju rõõmu. Ent samas pole ükski ema ega isa  kaitstud südamevalu eest, mis kaasneb lapse haigusega. Eriti, kui vanemarõõme nauditakse esimest korda, olukord on uus ja teadmatust palju.

Ütleb ju vanasõnagi, et õnnetus ei hüüa tulles ning haigused ja valuhood võivad rünnata ootamatult. Ometi pole paanikaks üldjuhul põhjust, tuleb vaid valmis olla ja vastsündinu jaoks koju varuda ravimeid ja hooldusvahendeid, mis tagavad beebile tervise ja rahuliku une. Apotheka proviisori Janika Tähnase sõnul pöörduvad värsked lapsevanemad apteeki kõige sagedamini lapse gaasivalude, kõhuhädade, hingamisteede haiguste ja palaviku tõttu.

Gaasivalu on sage probleem

Mõne lapse jaoks võib piimas sisalduva laktoosi seedimine olla esimestel elukuudel raskendatud. Valu ja nuttu põhjustavad gaasivalud ehk koolikud tekivad reeglina teisel-kolmandal elunädalal. Nende vastu aitab enamasti kõhuõliga silitamine ning laktaasiensüümi tilgad, mis aitavad lapse organismil lõhustada suurema osa piimas (olgu siis tegu rinnapiima või imiku piimaseguga) olevast laktoosist. Ajutine laktoositalumatus on olukord, kus piimasuhkru seedimine on raskendatud. Sel juhul puudub peensoole limaskestas ensüüm laktaas või ei ole seda küllaldaselt, nagu imikutel, kelle soolestik alles areneb. Seedimata laktoos toidus võib hakata soolestikus käärima ning põhjustab gaasikogumikke, mis tekitavad valu. Regulaarsel kasutamisel annavad leevendust ka simetikooni tilgad.

Sageli esineb beebidel ka kõhulahtisust ja -kinnisust, siis aitavad soolestiku mikrofloorat tasakaalustada näiteks piimhappebakterid, mida on apteegis nii tilkade kui pulbri kujul.

Hingamisteede haigused tulevad ootamatult

Palavik ja valu piinavad väikelapsi sageli ootamatult keset ööd. Kui palavik tõuseb üle 38,5 kraadi, on soovitatav kasutada palavikku alandavaid küünlaid või siirupit. Koguse määramisel tuleb arvesse võtta lapse kehakaalu. Temperatuuri mõõtmiseks peab kodus olema termomeeter, väikelaste puhul on kõige lihtsam kasutada kontaktivaba termomeetrit, lutilastele sobib ka termomeeter-lutt.

Viirusliku köha korral on soovitatav määrida beebi jalataldu hanerasvasalviga. Ägeda köha ajal tuleb manustada siirupeid, kuid kindlasti tasub neid valides apteekrilt uurida, mis vanusest need lastele sobivad on. Enamasti on lubatud köhasiirupit lapsele anda sellisest vanusest (al. 1. eluaasta), kui ta suudab ka juba röga ise lihtsamini välja köhida.

Nohu on beebidele vaevav haigus, sest nina limaskestale tekib põletiku ajal tugev turse. Sekreedi ninast välja saamine on äärmiselt oluline, kuna vastasel juhul võib sellest kujuneda kõrvapõletik. Sekreeti saab beebi ninast ettevaatlikult eemaldada Rhinomeri ninaaspiraatoriga. Nohu korral on soovitatav kasutada ka Humer meresoolalahust. Lapse ninakäikude turse võib olla põhjustatud ka kuivast õhust ja ema hormoonidest, mistõttu ei pruugi iga nohisemine veel nohu olla. Füsioloogilist meresoola lahust on ka igapäevaselt hea kasutada lapse nina puhastamiseks, et tal oleks kergem hingata ja imeda.

Nohu ja köha korral on kindlasti suureks abiks ka inhalaator. Need on küll üpris kallid, aga aitavad nohu ja köha korral lapsel hästi hingamisteid niisutada ja sekreeti veeldada.

Silmade puhastamiseks on hea kasutada füsioloogilist lahust. Silmi tuleb puhastada kaks korda päevas vatipadjakesega suunaga silma välisnurgast sisenurka. Mõlemale silmale tuleb kasutada eraldi vatipadjakest, et vältida bakterite levikut ühest silmast teise.

Vastsündinu naba haava paranemise eest tuleb erilist hoolt kanda ja puhastada seda samuti vähemalt kaks korda päevas või ka igal mähkmevahetusel. Seda tehakse vatitiku ja saialilletinktuuriga, millel on antimikroobne toime. Kui tinktuuri jääb üle, võib seda hiljem kasutada haavade puhastamiseks. Samuti on sobilik naba puhastamiseks kasutada Asept spreid, millel on samuti antiseptilised omadused ja mis beebi õrnal nahal ka ei kipita.

Nahka ei tohi jätta tähelepanuta

Väikelapse nahk on täiskasvanu omast palju õhem ja õrnem, mistõttu võib tekkida naha kuivus, haudumus, lööve või põletik. Kui lapse nahk on muutunud kuivaks ja ketendavaks, tuleb kasutada nahka niisutavat vanniõli ning niisutavaid kreeme.

Mähkmete kasutamisest tingitud punetuse korral sobib naha kaitseks ja pehmendamiseks kasutada tsinki sisaldavat mähkmepiirkonna kreemi. Mähkmevahetusel juhtuvate võimalike lekete vältimiseks on mugav kasutada ka aluslinu.

Selleks, et tagada lapse luustiku ja hammaste normaalne areng, tuleb imikutele alates teisest nädalast anda D-vitamiini. Lisaks võiks kodus olemas olla ka vannitermomeeter õige soojusega vannivee saamiseks, pehme harjake beebi juuste ja peanaha eest hoolitsemiseks, lutt, lutipudel ning veidi hilisemaks ajaks, hammaste tuleku perioodiks, ka igemegeel ja igemeid jahutav närimisrõngas. Kindlasti peaksid kodus olemas olema ka elementaarsed esmaabivahendid – külma-kuumakott, põletuse esmaabiks kasutatav geel, plaastrid, side, vajadusel allergiaravim ja muu selline.

Copy
Tagasi üles