Kas pesed käsi liiga palju ja muudad end sellega haigemaks?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võta seep, aga pea aru!
Võta seep, aga pea aru! Foto: PantherMedia/Scanpix

Gripihooajal võib usin käte pesemine ennetada nii mõnegi traagilise lõpuga haigusloo ja kaitsta ka muidu kokkupuute eest ohtlike haigustekitajatega. Ehk pesed sa aga käsi liiga palju, hävitades organismile olulised bakterid ja sead tervise nii ikkagi ohtu?

Viimastel aastatel on pakkunud kõneainest see, et kas üritades luua enda ümber võimalikult puhas keskkond, hävitame tegelikult meid kaitsvad bakterid ning alandame ühtlasi vastupanu halbadele bakteritele ja haigustele, kirjutab HuffPost.

Head bakterid on meie nahas püsivalt kanda kinnitanud, vahendas teadusuuringute tulemusi California-San Diego Ülikooli dermatoloogia osakonna juht Richard Gallo. Ta tõdes aga, et kui pesemise tagajärjel hakkavad käed juba kuivama, siis tekitatakse nahale kahju ja mõnevõrra võib see ka mõjutada seal elutsevaid häid baktereid.

Meditsiiniekspert Samer Blockmon nõustus, et ülemäärane käte pesemine võib muuta haigustele vastuvõtlikumaks, eemaldades nahast head õlid ja ka olulisi baktereid, kes pakuvad haigustekitajate vastu kaitset. Ta näeb tihti patsiente, kes kasutavad desinfitseerijat, kuni nahk nende kätel hakkab pragunema. Blockmon rõhutab, et see loob haigusetekitajatele otsetee organismi. Märgid, et pesed liiga palju, on kihelev, narmendav nahk, samuti valu ja punetus.

Kokkupuude bakteritega aitab üles ehitada immuunsüsteemi. Gallo märkis, et käte desinfitseerijate ja antibiootikumidega üles kasvanud lapsel kujuneb suurema tõenäosusega välja allergiaid kui nendel, kes pole oma kasvukeskkonnas nendega eriti kokku puutunud.

Blockmon lisas, et käsi peaks pesema pärast tualeti kasutamist, enne söömist, kui oled haige ja köhid oma kätele, enne ja pärast toidu valmistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles