Kaheksa vähetuntud sümptomit, mis annavad märku rinnavähist

PM Tervis
Copy
Millised märgid viitavad võimalikule probleemile?
Millised märgid viitavad võimalikule probleemile? Foto: Shutterstock

Lisaks tükile rinnas, mis ei pruugi olla vähi esimestes staadiumites käega katsudes üldse tuntav, võib keha anda arenevast kasvajast märku ka muude sümptomitega. Seda nii naiste kui meeste puhul.

Kõige kindlam viis rinnavähki ennetada ja tuvastada, on käia regulaarselt arsti juures kontrollis. Nii on suurem tõenäosus avastada vähk juba selle arengu esimestes staadiumites, sest mõnel juhul ei põhjusta rinnavähk algselt kaebusi ega ole tuntav käega rindu kombates. Medical News Today vahendab sümptomeid, mis võivad vähi arenguga kaasneda ja anda sellest märku üsna varakult.

Muutused naha tekstuuris

Rinnavähk võib põhjustada muutusi ja põletikulisi protsesse ka naharakkudes ja muuta selle tekstuuri juba haiguse varasemates staadiumites. Näiteks võib nahk hakata kestendama nibupiirkonnas, justkui oleks saadud päikesepõletus. Samuti on ohumärk, kui nahk mõnes kohas rinnal pakseneb. Nende muutustega võib ka kaasneda sügelus, mida inimesed tihti seostavadki rinnavähiga, ehkki see pole levinud.

«Lekkivad» nibud

Nibudest väljub voolus, mis võib värvuselt varieeruda, olles nii läbipaistev, piimjas või kollakas, roheline või punane.

Imetavatel emade puhul on nibude lekkimine normaalne nähtus, aga igal muul ajal tuleks selle ilmnemisel pöörduda arsti poole.

Lohukesed rinnas

Rinna nahale tekkivad lohukesed võivad viidata põletikulisele kasvajale, agressiivsele vähi vormile. Vähirakud võivad nimelt põhjustada lümfi kogunemise ja peetumise rinnas, mille tagajärjeks on paistetus ja samuti lohukestega nahk, mis meenutab apelsinikoort.

Lümfisõlmede muutused

Vähirakud võivad levida kaenlaalustesse lümfisõlmedesse, mis puhastavad lümfivedelikku bakteritest, viirustest ja vähirakkudest. Lümfisõlme sattunud vähirakud võivad viia piirkonna üles paistetamiseni.

Esmalt satuvad vähirakud haige rinna poolsesse kaenlaalusesse lümfikoesse, ent paistetus võib levida ka ristluu ümber asuvatesse lümfisõlmedesse, mis käega katsudes tunduvad tihked, puudutusele tundlikud mühud.

Valu rinnas või nibus

Vähiga võivad kaasneda muutused naharakkudes, mis toovad kaasa tundlikkuse ja valutunde rinnas. Rinnavähk on küll tihti valutu, aga neid sümptomeid ei maksaks ignoreerida. Osad inimesed kirjeldavad rinnavähiga kaasnevat valu põletava tundmusena.

Nibu sissepoole vajumine või suunamuutus

Rinnavähk võib kaasa tuua muutused nibu all asuvates kudedes. Sellest johtuvalt võib nibu võtta tavapärasest erineva suuna või vajuda rinnakoe sisse. Nibu suurus võib samuti muutuda. Ka menstruaaltsükliga seonduvad nibu muutused on tavalised. Tavapärasest erinevate muutuste korral peaks aga pöörduma arsti poole.

Punetus

Rinnavähiga võib kaasneda naha värvuse muutus – see võib paiguti olla punakas või lilla, iseki sinaka tooniga.

Paistetus

Rinnavähk võib põhjustada terve rinna või kahjustunud piirkonna paistetust, isegi kui rinnast katsudes tükki ei tuvasta. Rind võib näida suurem kui tema paariline. Paljude inimeste rinnad on erineva suurusega, ent tähelepanu peaks pöörama sellele siis, kui need muutused on kontrastiks tavapärasele.

Eespool nimetatud sümptomite algpõhjused võivad peituda ka teistes tervisehädades, aga ettevaatuse nimel ei tasuks rinnavähi võimalust välistada, ning kahtlusi peaks alati kontrollima arsti juures.  

Rohkem tervisenõuandeid leiad tervis.postimees.ee leheküljelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles