Saa teada – kui palju vananeb aju kanepi ja alkoholi tarbimisel (2)

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi suitsetamine on kahjulik ajutasandil.
Kanepi suitsetamine on kahjulik ajutasandil. Foto: PantherMedia/Scanpix

Laiaulatuslik uuring vaatles rohkem kui 30 000 inimese ajutegevust, tuvastamaks, kui kiirelt vananeb aju võrreldes tavapärasega erinevate tervisehäirete ja meelemürkide tarbimise puhul.

Uuritavad olid vanuses üheksa kuud kuni 105 eluaastat, vahendab Science Daily. Hinnati verevoolu aju eri piirkondades, kuhu see on erinevate häirete puhul vähenenud. Mõõtmiste tulemusel ilmnenud aju kronoloogilise vanuse ja inimese tegelike eluaastate vahet käsitleti aastate arvuna, mille võrra on aju enneaegselt vananenud.

Tulemused viitasid, et kõige olulisem vananemine neuronaalsel tasandil toimub skisofreenia puhul – tagasilangus võrreldes tegeliku vanuse ja oodatava ajutööga on suisa neli aastat. Eriti tähtsaks leiuks peavad uuringu tegijad avastust, et kanepi tarbijate ajud on enneaegselt vananenud 2,8 aasta võrra. Läänemaailma kultuuriruumis hakkab kanepi perekonda kuuluva marihuaana kasutamine muutuma normaalseks nähtuseks ja selle tarbimist on tasahilju hakatud pidama ohutuks, seetõttu on uuringus ajutasandil selgunud tõde väga tähtis.   

Bipolaarse häirega kaasnes aju enneaegne vananemine 1,6 aasta võrra. ADHD ehk aktiivsus- ja tähelepanuhäire puhul vananeb aju 1,4 aastat kiiremini. Alkoholiprobleemide küüsis olevate inimeste ajud on vananenud enneaegselt 0,6 aasta võrra. Depressiooni korral aju enneaegset vananemist aga ei tuvastatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles