Teismelisena alkoholi tarbinud mehi tabab oluliselt sagedamini see levinud haigus

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemas teismeeas alkoholi tarbimine tõstab oluliselt riski haigestuda hilisemas elus eesnäärmevähki, sest see organ areneb jõudsalt just teismeaastatel.
Vanemas teismeeas alkoholi tarbimine tõstab oluliselt riski haigestuda hilisemas elus eesnäärmevähki, sest see organ areneb jõudsalt just teismeaastatel. Foto: PantherMedia/Scanpix

Meestel, kes jõid vanuses 15-19 nädalas vähemalt seitse klaasi alkoholi, tuvastati võrreldes karsklastega kolm korda kõrgem eluohtliku eesnäärmevähi risk.

Eesnääre areneb kiirelt just teismeaastate jooksul, nii et just sel ajal on see eriti vastuvõtlik kantserogeensete keskkonnamõjude osas, seletas professor Emma Allott, miks nad pidasid oluliseks uurida, kuidas on teismeea alkoholitarbimine seotud hilisemas elus välja kujuneva agressiivse eesnäärmevähiga. Eelnevad uuringud on keskendunud üldise alkoholitarbimise ja eesnäärmevähi seosele, kirjutab News Medical.

Algselt teadusajakirjas Cancer Prevention Research ilmunud uuringu valimisse kuulus 650 meest, vanuses 49-89, kellele tehti eesnäärme biopsia, hindamaks nende eesnäärme seisukorda. Mehed täitsid ka küsimustiku iga eelneva elukümnendi alkoholitarbimise tavade kohta. Tulemuste kohaselt on alkoholi tarbimine vanuses 15-19 seotud üleüldise tendentsiga haigestuda eesnäärmevähki. Meestel, kes tarbisid selles eas seitse klaasi või rohkem alkoholi, oli aga ohtliku eesnäärmevähi risk suisa kolm korda kõrgem.

Kuna noorena alkoholi tarbimist alustavad mehed joovad seda tihtipeale usinasti läbi kogu elu, ei saa hilisema tarbimise kumulatiivset mõju uuringu tulemustele välistada. Pragune alkoholi tarbimine ei olnud aga oluliselt seotud eesnäärmevähi tekkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles