Pisitüdruk lämbus kinnitamata turvahällis magades

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: WFAA

Ema, kes kaotas oma 17-kuuse tütre turvahälli magama jäämise ning seal lämbumise tõttu, soovib teisi lapsevanemaid sama ohu eest hoiatada.

2015. aasta juunis sai ameeriklanna Lisa Smith telefonikõne, mida ükski lapsevanem kunagi ei ootaks – helistas lapsehoidja, kes teatas, et laps ei ärka enam üles, vahendas Daily Mail. Selgus, et lapsehoidja oli magava tüdruku tõstnud autost ära koos turvahälliga ning jätnud ta selle sees tuppa magama. Kuna laps oli kössis asendis, blokeerusid tema hingamisteed ning tüdruk lämbus.

Väikse Mia Smithi surmapõhjuseks loeti asendi tõttu lämbumine, mis tähendab, et inimese hapnikuvarustus katkeb tema keha ebaloomuliku asendi tõttu. Kui spetsiaalne turvatool on kinnitatud autosse,  siis on see just sellise nurga all, mil lapse hingamisteed on avatud ning asend on ohutu. Kui tool on aga kinnitamata asendis sirgel pinnal, näiteks toapõrandal, on lapsel oht vajuda asendisse, mil ta oma kaela nõrkuse tõttu ei saa end mugavasse ja hingamisteid avavasse asendisse sättida. Nii võibki katkeda hapnikuga varustatus ning väikelaps seetõttu surra.

Meditsiiniajakirjas Journal of Pediatrics 2015. aastal avaldatud uuringus vaatlesid teadlased alla kaheaastaste laste surmajuhtumeid perioodil 2004-2008, mis juhtusid autodes. 31 juhul 47-st olid need seotud turvatooliga ning 48 protsendil kõigist surmajuhtudest oli põhjuseks sama, ebaloomuliku asendi tõttu lämbumine.

Lapsehoidja Valerie Wackerly näol, kes Mia turvahälli magama jättis, oli tegu sertifitseeritud hooldustöötajaga. Lapsehoidja helistas 10. juuni 2015 õhtul kiirabisse, kui laps ei ärganud. Ta üritas teha kunstlikku hingamist kuni meedikute saabumiseni. Teadvusetu laps viidi esmalt Pella regionaalhaiglasse ning toimetati edasi Des Moines’i lastehaiglasse, kus ta kaks päeva hiljem suri.

Ema Lisa märkis, et ta oli alati eeldanud, et laps magab hoidjaga olles oma voodis, mitte turvahällis. 2016. aasta jaanuaris tunnistas Wackerly end süüdi tahtmatus, ettekavatsemata tapmises ning sama aasta aprillis mõisteti talle kolmeaastane katseaeg ning keeld selle perioodi jooksul hooldustöötajana töötada. Lapsehoidja pidi maksma 750 dollarit trahvi ning hüvitama perele 150 000 dollari ulatuses raviarveid. Pere palus hoidjal teha ka avaliku ettekande turvahällis magamise ohtudest.

«Me ei saa muuta seda, mis juhtus Miaga, kuid saame püüda teisi lapsi kaitsta. Kui linnas jalutan, siis näen tihti näiteks söögikohtades inimesi, kes on turvahällis lapse tõstnud lauale või enda kõrvale maha. Ma tõesti lähen vahel nende juurde ja räägin, et te peaksite ettevaatlikumad olema, kuna minu tütar suri sel viisil,» tunnistas Lisa Smith.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles