Mitu kuud peab rinnaga toitma, et emadel väheneks hilisem insuldi risk?

Postimees Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas toidad last üle?
Kas toidad last üle? Foto: PantherMedia/Scanpix

Rinnaga toitmine võib kaitsta emasid insuldi eest hilisemas elus. Menopausi järgselt on oluliselt madalam insuldi risk naistel, kes on rinnaga toitnud vähemalt üht last ja seda minimaalselt kuue kuu vältel.

Insult on neljas surma põhjustav terviseprobleem üle 65 aastat vanade naiste hulgas, vahendab Science Daily. Eelnevad teadusuuringud on leidnud kinnitust, et rinnaga toitmine alandab munasarja – ja rinnavähki ning diabeeti haigestumise riski. Samuti on hiljuti leidnud kinnitust selle positiivne mõju emade südame – ja veresoonkonnale.

Käesoleva avastuse tegijad analüüsisid 80 191 naise terviseandmeid. Kõik uuringus osalejad olid ilmale toonud vähemalt ühe lapse ning 58 protsenti neist oli rinnaga toitnud. Neist 51 protsenti oli seda teinud üks kuni kuus kuud, 22 protsenti seitse kuni 12 kuud ning 27 protsenti kauem kui aasta. Uuringusse värbamise ajal oli keskmine naiste vanus 63,7 aastat ning nende tervist jälgiti 12,6 aasta vältel.

Võttes arvesse vanust ning pärilikku eelsoodumust inuldiks, leidsid uurijad, et rinnaga last toitnud naiste hulgas vähenes insuldi risk 23 protsendi võrra. Eriti ilmne oli see mustanahaliste naiste puhul, kelle insuldirisk oli sel juhul suisa 48 protsenti madalam. Tugevam seos madala insuldi tõenäosuse ja rinnaga toitmise vahel esines last üle kuue kuu imetanutel.

Uuring ei selgitanud välja põhjust ja tagajärge siduvaid mehhanisme, ning uurijad tõdevad, et rinnaga toitmine näib olevat vaid üks insuldi eest kaitset pakkuvatest faktoritest lisaks füüsilisele aktiivsusele, tervislikule toitumisele, suitsuvabale elule ja adekvaatse ravi saamisele, et hoida vererõhk, veresuhkur ja kolesterool normi piires.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles