Naisel avastati suguelunditelt liha sööv haigus, mis levib seksiga (1)

Postimees Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: PantherMedia/Scanpix

Inglismaal diagnoositi noorel naisel hiljuti üliharuldane genitaalidel haavandeid tekitav ja lihaskude hävitav «lihasööja» haigus donovanoos ehk kubemegranuloom, mis levib sugulisel teel. Seni on seda esinenud vaid troopilises kliimavöötmes elavate inimeste hulgas.

Kui bakteriaalset haigust ei ravita, põhjustab donovanoos genitaalidel haavandite teket, mis muutuvad üha suuremaks, kuni sealne lihaskude hakkab hävinema, kirjutab Lancashire Post kohalikust juhtumist. Haavandite vohamise ja liha hävimisega kaasneb ka raskekujuline verejooks ning ohuks on veel infektsioon, mis võib levida üle keha.

Haiguse esmasteks sümptomiteks on väiksed lihavad punased mügarikud päraku piirkonnas. Haiguse sümptomid hakkavad ilmnema nädala kuni 12 jooksul pärast kokkupuudet haigust tekitavate bakteritega. Lisaks seksuaalsele kontaktile nakatunud inimesega, kelle haigus ei pruugi esiti olla veel ilmne, on võimalik nakatuda ka veritsevaid haavandeid puudutades.

Isegi pärast haiguse edukat ravimist ähvardab kuue kuu kuni pooleteise aasta jooksul oht, et bakter võtab organismis taas võimust ja haigus naaseb verdtarretavate sümptomitega.

Euroopas ei ole varem haigust esinenud – see on seni levinud ainult kaugetes troopilistes piirkondades Indias, Guajaanas ja Uus-Guineas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles