Nina võib märku anda insuldist ja teistest terviseprobleemidest

Postimees Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fantoomlõhnade tundmine võib olla märk insuldist või algavast migreenihoost, muutunud lõhnataju ja suutmatus teatud lõhnu tuvastada viidata halvale üldtervisele ja ennustada peatset surma.
Fantoomlõhnade tundmine võib olla märk insuldist või algavast migreenihoost, muutunud lõhnataju ja suutmatus teatud lõhnu tuvastada viidata halvale üldtervisele ja ennustada peatset surma. Foto: PantherMedia/Scanpix

Sinu võime tunda lõhnu ütleb palju su tervisliku seisundi kohta.

Paljude inimeste lõhnameel on arenenum kui üldpopulatsioonil, aga täiesti veidra lõhna tundmine – näiteks kala, kui mitte midagi säärast pole läheduses –, võib olla insuldi või algava krambihoo märk, kirjutab ajakiri Health. Need on haistmishallutsinatsioonid, mis on Ameerika Neuroloogia Akadeemia info kohaselt tavaliselt tajutavad kui väga ebameeldivad lõhnad, aga võivad eri inimeste puhul erineda.

Fantoomlõhnad võivad ka ennustada migreeni. Sel puhul on need samuti tavaliselt ebameeldivad, kõige sagedamini tajutavad kõrbelõhnana või komposteerimisega kaasneva hõnguna.  

Halb lõhn ninas võib anda märku ka peatselt saabuvast surmast. Kui aastatega tundub lõhnataju olevat muutunud, võib see viidata üleüldisele halvale tervislikule seisundile. Chicago Ülikooli tehtud uurimuses ilmnes, et kui inimesed polnud võimelised tundma teatud lõhnu, oli neil ka kõrgem risk surra viie järgneva aasta jooksul. 39 protsenti vanematest patsientidest, kes ei suutnud tuvastada näiteks apelsini, roosi, piparmündi lõhna, surid lähiaastatel, võrreldes 19 protsendi enam-vähem lõhnatajuga ja kümne protsendi terava haistmisega uuritavatega.

Kehv lõhnataju võib viidata ka Alzheimeri varasele staadiumile. Kui haigus hakkab hävitama ajurakke, kuuluvad sinna tihti ka lõhnatajuga seotud neuronid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles