Emade depressioon nõrgestab laste immuunsüsteemi

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stressirohke keskkond koormab immuunsüsteemi.
Stressirohke keskkond koormab immuunsüsteemi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Emade depressioon võib avaldada pikaajalist negatiivset mõju laste tervislikule seisundile.

Iisraeli teadlased jälgisid 125 last sünnist kuni nende kümne aastaseks saamiseni, vahendab New York Times. 43 protsenti uuringus osalenute emadest olid saanud raske depressiooni diagnoosi. Mõõdeti nii laste kui emade stressihormooni kortisooli taset kui ka immunoglobuliini nime kandvate antikehade hulka veres, mille kõrge tase viitab immuunsüsteemi aktivatsioonile. Uurijad tegid ka külaskäike perede juurde, hindamaks ema emotsionaalset seisundit ja kas lastel esineb probleeme.

Depressiooni põdevatel emadel oli võrreldes tervetega kõrgem nii kortisooli kui immunoglobuliini tase.

Immunoglobuliin tekib vastusena organismi sattunud bakteritele ja viirustele, kellega peab asuma võitlusesse. Depressiooni põdevate emade lastel oli veres samuti rohkem antikehi, mis viitab immuunsüsteemi oluliselt suuremale koormatusele. Samuti ilmutasid depressiivsete vanemate järeltulijad rohkem psüühikahäirete sümptomeid.

Uuringu autor Ruth Feldman tõdeb, et depressiooniga emade lapsed ilmutavad kroonilise stressi tundemärke ja on sotsiaalselt tagasitõmbunud, mis tõstab edaspidiste psüühikahäirete tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles