Tervislik toit, mis tõstab naistel vähiriski

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paella merekarpidega.
Paella merekarpidega. Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Scanpix

Hiljutises uuringus leiti, et endomeetriumivähki saab seostada kõrge kaadmiumisisaldusega organismis, mida tõstab näiteks sage merekarpide söömine. 

Naistel, kelle organismis on suur kaadmiumitase, on kõrgendatud risk emakakeha- ehk endomeetriumivähi tekkeks, selgus viis aastat kestnud suurest vaatlusuuringust. Kaadmiumi näol on tegu raskemetalliga, mida võib leida ka toitudest nagu merekarbid ning siseelunditest nagu neerud ja maks. Kaadmiumisisaldus on kõrge ka tubakatoodetes, vahendas Reader’s Digest.

Sellise avastuse tegid Missouri Ülikooli teadlased ning nad loodavad, et tulemustest on abi selle vähivormi ennetamisel. Tegu on naiste seas üsna levinud vähivormiga, mida esineb nii viljakas eas kui ka menopausiealistel naistel.

Uuringus osales 631 naist, kel oli juba avastatud endomeetriumivähk, ning 879 tervet naist. Kõigil osalejatel lasti täita 200 küsimusega küsimustik, milles uuriti põhjalikult vähi riskifaktorite ning üldise elustiili kohta. Osalejad andsid ka uriini- ja süljeproovi ning selles analüüsiti kaadmiumitaset organismis. Analüüsidega leiti seos, et naistel, kel oli organismis suurenenud kaadmiumitase, oli 22 protsenti suurem vähi esinemissagedus.

«Kaadmium on östrogeeni jäljendav kemikaal – see tähendab, et kaadmium imiteerib naissuguhormooni mõju kehale. Endomeetriumivähki on seostatud kõrge östrogeenitasemega. Kuna kaadmium jäljendab seda, võib see viia endomeetriumi suurenenud kasvuni ning ühes sellega tõsta vähki haigestumise riski,» selgitas Missouri Ülikooli professor Jane McElroy.

Kaadmiumi leidub niigi meie kõigi neerudes ja maksas, mistõttu ei tasu teha elustiilivalikuid, mis selle taset oluliselt suurendaks. Kõige kriitilisem on siinkohal suitsetamine, sest see tõstab oluliselt kokkupuudet kaadmiumiga. Mis puudutab aga kaadmiumisisaldust toitudes, siis McElroy väitel ei pea merekarpe ning siseelundeid menüüst küll välja jätma, kuid parem oleks süüa neid harvemini. See on eriti oluline nende naiste puhul, kel on suguvõsas esinenud endomeetriumivähki või kel on diabeedi- või rasvumisrisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles