40 aastat väldanud uurimus – puhkuste võtmine pikendab meeste eluiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kolme nädala aastas puhkust võtvad mehed elavad kauem.
Üle kolme nädala aastas puhkust võtvad mehed elavad kauem. Foto: PantherMedia/Scanpix

Täna esitleti Euroopa Kardioloogia Seltsi konverentsil Münchenis pikaajalist uurimust, mille kohaselt võib regulaarne pikemate puhkuste võtmine lisada eluaastaid.

Ei maksa arvata, et tervislik eluviis kompenseerib ületöötamist ja mitte puhkamist, vahendab News Medical Helsingi Ülikooli professor Timo Strandberg`i sõnu. «Puhkused on hea viis maandada stressi», rõhutab ta.

Uuringus osales 1222 meesjuhti, kes olid sündinud aastatel 1919 kuni 1934, ja igaühel neist esines vähemalt üks südame – veresoonkonna haiguste riskifaktor. Näiteks ülekaal, suitsetamine, kõrge vererõhk-, kolesterool- või veresuhkru tase. Mehed värvati uuringusse aastatel 1974-75. Kontrollgrupile kohaldati tavapärast meditsiinilist järelvalvet. Uuringugrupi mehed said aga viie aasta vältel tervisliku eluviisi harrastamiseks juhtnööre. Iga nelja kuu järel pöörduti nende poole soovitustega, kuidas hoida end füüsiliselt aktiivsena, toituda tervislikult, saavutada normaalne kehakaal ja loobuda suitsetamisest. Kui nõuannetest ei piisanud, said mõned mehed ka ravimeid kõrge vererõhu alandamiseks.

Tervisenõu saavate meeste risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse alanes 46 protsendi võrra võrreldes nendega, kelle elustiili valikutele tähelepanu ei pööratud. Suremus oli üllatuslikult aga mõlemas grupis sama.

Uuringutulemustest selgus, et lühema eluaega seostus vähene puhkamiseks võetud aeg. Mehed, kes võtsid puhkust aastas vähem kui kolm nädalt, surid 37 protsenti kõrgema tõenäosusega kui üle kolme nädala puhkavad mehed.

Professor Strandberg tähendab, et napilt puhkust võtnud mehed töötasid ka intensiivsemalt ja magasid vähem. Stressirikas elustiil vähendas terviseteadliku sekkumise mõju oluliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles