Naist vaevab haruldane veeallergia, mis ei lase end pesta ega vihma kätte jääda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tom Maddick SWNS.com/Scanpix

Inglannal Maxine Jones’il (52) tekivad valusad villid juba siis, kui tema nahale satub vaid paar veepiiska. Naine ise arvab, et elab justkui oma keha vangis, sest on veele ülitundlik.

Kui sa veel ei kujutanud ette elu praktiliselt ilma veeta, siis nüüd saad ränga kujutluspildi. Lõuna-Yorkshire’st pärit naine saab näiteks end pesta vaid kaks korda aastas ning tal peavad olema hambaid pestes, teed keetes ning puuvilju hakkides kindad käes, et nahale ei satuks piiskagi niiskust. Loomulikult ei tohi ta jääda ka vihma kätte, kirjutab Daily Mail.

Arvatakse, et haruldane akvageenne urtikaaria vaevab maailmas vaid 50 inimest. Jonesi seisundi diagnoosimine võttis aega ligi aasta ning tihti viidati sellele lihtsalt kui veeallergiale, mida seisund sisuliselt endast kujutabki. Sümptomid hakkasid aga naisel tekkima juba kaheksa aastat tagasi ning nende tõttu pidi ta töölt lahkuma. Haigusest on mõjutatud kogu naise keha, välja arvatud silmad, nina ja suu.

«Veega kokkupuutel tunnen kohutavat valu. Tundub, nagu oleksin murdnud iga luu oma kehas ning nahk sügeleb nii, nagu oleksin hüpanud nõgesepõõsasse. Ma ei saa välja minna, kui ilmateade annab vihmalootust, seega näevad naabrid mind talvel väga harva,» kirjeldas Jones. Tema arvates on talle määratud justkui vanglakaristus, sest haigus on masendav ning ta ei soovi seda kellelegi teisele, kuid lõppude lõpuks tuleb õppida sellega elama.

Veega kokkupuutel tekkivad villid.
Veega kokkupuutel tekkivad villid. Foto: Erakogu

Naine saab seisundit tablettide abiga pisut kontrolli all hoida. Kui ta tahab aga duši alla minna, peab ta sisse võtma kopsaka doosi steroide, et võidelda veega kokkupuutel tekkivate villidega. Ta ei avalda kõigi tablettide nimesid, mille kombinatsiooni ta tarvitab, kuid mõned neist on mõeldud pidalitõve raviks. Jones on proovinud ka keemiaravi, kuid miski pole aidanud seisundit leevendada. Selleks, et end puhtana hoida, peseb ta end spetsiaalse puhastusvahuga, mis läheb maksma ligi 70 eurot kuus.

Kuigi arvatakse, et haigus tabab üht inimest 230 miljonist, väidab Jones, et ta on kohtunud mitut sarnaste kaebustega inimest. Facebooki akvageense urtikaaria grupis on üle 900 huvilise. Grupis väidetakse, et seisund pole päris allergia, vaid pigem ülitundlikkus destilleerimata vees leiduvate ioonide suhtes. Seal selgitatakse, et veega kokkupuude tekitab 15 minuti jooksul nahale villid ning reaktsioon võib kesta kuni kaks tundi. Jones avaldas, et temal võib see aeg ulatuda ka mitme päevani.

Briti dermatoloogide liidu hinnangul on seisund väga haruldane ning enamasti on sellest mõjutatud ülakeha. Pole teada, mis seisundit põhjustab ning kuidas saaks seda ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles