Karm tõde: kuidas muutuvad rinnad pärast 40. eluaastat

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnad lähevad pärast 40. eluaastat suuremaks.
Rinnad lähevad pärast 40. eluaastat suuremaks. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui kortsud ei üllata pärast 40. eluaastat kedagi, siis rindadega seotud muutused võivad tulla naistele üllatusena. Nii nende suurus kui kuju võivad muutuda, samuti kuidas nad tunduvad käega katsudes.

Kõik sõltub naisest, kirjutab ajakiri Health, ja tema kehas aset leidvatest hormonaalsetest muutustest.

Pärast 40. eluaastat muutuvad sagedaseks lühikesed östrogeeni sööstud, mis algavad umbes viis aastat enne menopausi ja muudavad menstruaaltsükli lühemaks ehk «päevad» külastavad enam. Östrogeenil on mõju aga ka rindadele.

Rinnad muutuvad tundlikumaks

Tihedamate ja lühemate menstruaaltsüklitega võib kaasneda ka rängem premenstruaalne sündroom – rinnad muutuvad ülimalt tundlikuks ja paistetavad. Kehakella ei saa küll peatada, aga välised östrogeeni allikad saab kõrvaldada. Näiteks võiks vähendada sojatoitude, näiteks tofu tarbimist, kuna see sisaldab taimset östrogeeni. Samuti oleks mõistlik piirata punase liha söömist, mis võib samuti tõsta östrogeeni hulka veres.

Rinnad muutuvad suuremaks

Kolmekordse mõju annavad kaalutõus, östrogeenist põhjustatud paistetus ja keha põletikulised protsessid, mis hoogustuvad pärast 40. eluaastat. Äkitsi võib tulla vajadus minna ostma number suuremat rinnahoidjat. Rindade suurust hoiab kontrolli all stabiilne kaal – see pakub leevendust ka nende tundlikkuse vastu. Rasvavarude suurenemine tõstab nimelt östrogeeni taset veres.

Rinnad vajuvad kotti

See juhtub suuresti alles pärast 50. eluaastat, mil menopaus on juba läbi ja östrogeeni tase organismis on madal. Gravitatsiooni tõttu võid aga hakata märkama rindade mõningast madalamale vajumist juba pärast 40. eluaasta künnise ületamist. Organismis on vähenenud kollageeni hulk ja sidekude kaotab elastsust ja tugevust. Rinnaaluste lihaste treenimine võib aidata neil näida taas pringim.

Rinnad muutuvad mühklikuks

Hormonaalsete muutuste tagajärjel muutub rindade kude mügarlikumaks, aga tavaliselt pole see põhjus muretsemiseks, kui säärased muutused ei diskrimineeri rindade vahel ning on laiaulatuslikud. Kui tunned rinnas tükki, mida pole enne üldse tähele pannud, pöördu siiski arsti poole. Kuna pärast 40. eluaastat on varasemate aastakümnetega võrreldes oluliselt kõrgem ka rinnavähi risk, võiksid rindu kodus kontrollida iga kuu ning regulaarselt käia ka mammograafilises uuringus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles