Tervisemüüt: kehakaalu langetamisega saab igaüks ise hakkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Kristi Parts.
Perearst Kristi Parts. Foto: Erakogu
Ülekaalulisus on maailmas muutunud väga tõsiseks probleemiks ja kaalumuredest pole pääsu ka eestlastel. Tihti üritavad inimesed kaalust maha võtta omal käel ja satuvad nii valearusaamade ohvriks. Perearst Kristi Parts lükkab Tarbija24.ee`s ümber kaaluprobleemide ja kaalu langetamisega seotud enamlevinud müüdid.

Terviseriskide vähendamise seisukohast loetakse edukaks kehakaalu langetamiseks 5-10 protsenti algsest kehakaalust ühe aasta jooksul. Enamasti ei suuda ülekaalulised inimesed iseseisvalt sellist kaalulangust saavutada - teaduslikult on tõestatud, et soovitud tulemusi ei saavuta rohkem kui pooled kaalulangetajad.

Ebaõnnestumise põhjuseid võib olla mitmeid. Kõige olulisemaks võib lugeda valesid arusaamu tervislikust toitumisest, liikumisvajadustest ja kaalulangetamise põhitõdedest. Sagedaseks põhjuseks võib lugeda ka seda, et inimestel on kehakaalu langetamist alustades ebareaalsed ootused ning soovitakse langetada kümneid kilosid kehakaalu väga lühikese perioodi jooksul. Enamasti ei jõuta soovitud tulemuseni ja kaalulangetamisest loobutakse üldse.

Kiire kaalulangetamise teeb raskeks asjaolu, et kehakaalu langedes võib organismi ainevahetus oluliselt aeglustuda, mille tulemusena ei saavutata endale seatud eesmärke. Meditsiinilisi aspekte silmas pidades loetakse mõistlikuks kehakaalu languseks 0,5 – 1 kilogrammi nädala jooksul. Mõõdukas tempo aitab organismi ainevahetusel dieedi pidamisega kohaneda.

Nõuandeid eduka kehakaalu languse saavutamiseks ning tulemuse säilitamiseks peaks küsima oma perearstilt, kes tõsisemate probleemide ilmnemise korral võib suunata patsiendi edasi ka spetsialisti poole.

Edukas kehakaalu langetamine nõuab ka ranget enesedistsipliini ja vaimset tuge. Koostöös arstiga on võimalik kaalulangetamise jooksul tekkinud probleemidele üheskoos lahendused leida ning seatud eesmärgid saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles