Šokolaad, vein ja tee teevad targemaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Oxfordi ülikooli ja Norra teadlaste koostöös valminud uurimus tõestas, et šokolaad, vein ja tee parandavad vaimseid võimeid.

Teadlased uurisid vaimsete saavutuste ja kolme levinud flavonoide sisaldava toiduaine - šokolaadi, veini ja tee - tarbimise vahelist seost 2031 eakal inimesel (vanuses 70-74 aastat), vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator Physorgi.

Osalejad täitsid küsimustiku oma toitumisharjumuste kohta ning tegid erinevaid vaimsete võimete teste. Need, kes tarbisid šokolaadi, veini või teed, said testides keskmiselt oluliselt paremaid tulemusi. Uurimistulemused avaldati ajakirjas Journal of Nutrition.

Mikrotoitainete rolli vananemisega seotud vaimsete võimete vähenemises on viimasel ajal üha rohkem uurima hakatud. Puuviljad ja joogid, nagu tee, punane vein, kakao ja kohv, on olulisimad taimedest pärit mikrotoitainete polüfenoolide allikad.

Toiduga saadavate polüfenoolide suurimaks alamklassiks on flavonoidid. Erinevates uurimustes on näidatud, et inimestel, kes tarbivad palju flavonoide, esineb harvemini dementsust.

Ka antud uurimuse tulemused kinnitavad seda teooriat, kuigi teadlaste sõnul tuleks põhjalikumalt uurida, kas just flavonoidid põhjustasid leitud erinevuse. Kõige paremini tuli vaimsete võimete paranemine esile veini tarbijatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles