Uuring: kofeiin mõjub meestele kiiremini kui naistele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kofeiin mõjub meestele kiiremini kui naistele. Fotol espresso
Uuring: kofeiin mõjub meestele kiiremini kui naistele. Fotol espresso Foto: SCANPIX

Hispaanias Barcelona ülikoolis tehtud uuring näitas, et kohvis sisalduv kofeiin mõjub meestele kiiremini kui naistele.

Katses osalenud 668 vabatahtlikule katsealusele anti juua espressot ning uuriti, kuidas see neile mõjub, kirjutab BBC.

Tulemused näitasid, et meeste organismis tekkis kümme minutit pärast kohvi joomist erksusseisund. Ka naised muutusid pärast espressot erksamaks, kuid aeglasemalt ja vähemal määral.

Teadlaste sõnul ei saa kõrvale jätta ka kohvi psühholoogilist mõju.

Katsealustele anti esimesel juhul juua espressot, milles oli 100 milligrammi kofeiini ja teisel juhul espressot, mis oli peaaegu kofeiinivaba, sisaldades ainult viis grammi seda ainet.

Uurijad jälgisid katsealuste organismis toimunud muutusi.

«Suur kogus kofeiini jõuab verre keskmiselt 45 minutit pärast kohvi joomist, kuid väiksema koguse puhul võib see aega võtta ainut paar minutit. Samuti näitasid tulemused, et võrreldes naistega mõjub kofeiin meestele kiiremini,» laususid uurijad.

Kofeiinivabal kohvil oli peaaegu samasugune mõju, kuid natuke nõrgem.

«Mitmed uuringud on näidanud kofeiini stimuleerivat toimet, kuid kunagi varem ei ole uuritud, kas see mõjub meestele ja naistele erinevalt,» sõnas uuringu juht Ana Adan.

Kofeiin on ksantiinalkaloid, mida leidub kohvipuu ubades, teepõõsas, mates, guaraana-pauliinia marjades ning väheses koguses kakaos, koolapähklis ja okseiileksis.

Kofeiin on kesknärvisüsteemi stimulant, mis kõrvaldab uimasuse ning taastab erksuse. Kofeiini sisaldavate jookide populaarsuse tõttu on kofeiin kõige kasutatavam mõnuaine ja kõige kasutatavam psühhoaktiivne aine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles