Haigekassa ärgitab patsiente soodsaima hinnaga ravimit küsima

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Haigekassa jätkab seni edukaks kujunenud sotsiaalkampaaniaga «Erinevus on ravimi hinnas», mis ärgitab inimesi endale apteegist soodsaimat ravimit küsima.


Senise teavituse tulemusena on inimese omaosalus ravimite ostmisel vähenenud 2 aastaga ligi euro võrra ühe retsepti kohta.

Haigekassa alustas kampaaniat, mille käigus teadvustati inimestele võimalust valida sama toimeainega ravimite hulgast hinnalt soodsam, 2010. aasta sügisel. Kampaania on haigekassa hinnangul leidnud elavat vastukaja ja andnud häid tulemusi.

Inimeste kulutused ravimitele on vähenenud, kuna senisest enam on hakatud samaväärse toimega ravimite hulgast valima soodsamaid ehk rohkem kasutama geneerilisi ravimeid. Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp möönis, et kuigi geneeriliste ravimite kasutamine on viimasel ajal kasvanud, võiks see siiski veel olla suurem.

Raudsepa sõnul on Eestis geneeriliste ravimite kasutamise osakaal 35, samal ajal kui näiteks Inglismaal ja Saksamaal oli see nende ravimite osas, mida patent enam ei kaitsnud, mõned aastad tagasi 60-70 protsenti. Ka Eestis võiks geneeriliste ravimite kasutamine olla suurem.

«Kuna samaväärsete originaalravimite ja geneerikute toimes erinevusi ei ole ning vahe on vaid hinnas, siis soovitame patsiendil valida endale odavam,» ütles ka perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen.

Haigekassa püüab käimasoleva kampaaniaga inimestele jätkuvalt teadvustada sama toimeainega ravimite samaväärsust sõltumata ravimpakendi kaubanduslikust nimest ja maksumusest ning kutsub kõiki patsiente senisest enam ravimi valikul kaasa rääkima.

Lisainfot ja näiteid ravimite hinnaerinevustest leiab haigekassa kodulehelt http://www.haigekassa.ee/kindlustatule/soodusravimid/ravimikampaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles