Tuntud lastešampoon sisaldab jätkuvalt kantserogeenseid aineid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osad Johnson&Johnsoni beebišampoonidest sisaldavad kahjulikke aineid.
Osad Johnson&Johnsoni beebišampoonidest sisaldavad kahjulikke aineid. Foto: AP/ Scanpix

Kuigi juba kaks aastat tagasi palusid lastevanemad ja meditsiiniringkonnad firmal Johnson & Johnson loobuda oma pisaratevaba lastešampooni koostises formaaldehüüdide (tuntud kantserogeenne aine) kasutamisest, leidub seda ainet toodetes, mida müüakse USA-s, Kanadas ja Hiinas. Samas toodab firma ka formaldehüüdivaba šampooni.

«Arusaadavalt ei ole Johnson & Johnsonil vaja kasutada tuntud kantserogeeni imikute peal, kui firma toodab juba ohutumat varianti. Kõik imikud väärivad ohutumat toodet,» teatas Lisa Archer, Rinnavähi Fondi ohutu kosmeetika kampaania juht.

Novembri alguses, kui Johnson & Johnson sai ohutu kosmeetika kampaania raames tehtud uuringu tulemused, teatas ettevõte, et ei kasuta enam oma uutes toodetes formaldehüüde sisaldavaid säilitusaineid ning on viimastel aastatel vähendanud selle kasutamist USA turul 60 ja mujal maailmas 33 protsendi võrra.

«Me teame, et mõned tarbijad on mures formaldehüüdide pärast, seetõttu pakumegi paljusid tooteid, kus ei ole kasutatud formaldehüüde sisaldavaid säilitusaineid ning oleme järk-järgult loobumast seda tüüpi säilitusainetest kogu oma imikutele suunatud toodangus,» seisis firma pressiteates.

Ettevõtte avaldust kommenteerinud Lisa Archer sõnul on neil hea meel, et ettevõte suhtub asjasse tõsiselt. «Ootame seda päeva, mil saame öelda tarbijatele, et kogu ettevõtte tootevalik on vaba kantserogeenidest ja muudest ohtlikest kemikaalidest,» lisas ta.

Hiljuti ohutu kosmeetika kampaania käigus läbiviidud uuringus vaadeldi 13 riigis müüdavat Johnsoni beebišamponi. Uuriti, kas toode sisaldab quaternium-15 (baktereid tapvat säilitusainet), millest eraldub formaldehüüdi. Uuringute käigus selgus, et ohtlikku ainet sisaldasid USA-s Austraalias, Kanadas, Hiinas ja Indoneesias müüdavad šampoonid. Samas kui Soome, Taanis, Jaapanis, Hollandis, Norras, Lõuna-Aafrikas, Rootsis ja Suurbritannias müüdud šampoonides seda ei leitud.

2009. aasta mais liitusid Ameerika Õdede Liit ja ühing Arstid Sotsiaalse Vastutustundlikkuse Eest ohutu kosmeetika kampaaniaga ning koos mitmete teiste ühingutega pöörduti Johnson & Johnsoni poole palvega muuta oma toodete koostist, kuna laboratoorsed uuringud näitasid, et nende šampoon sisaldab kahte kantserogeeni - formaldehüüdi ja 1,4-dioksaani, mida ei ole etikettidel mainitud.

Tarbijate nõudmise peale hakkas firma tootma uut nn looduslikku versiooni lastešampoonist, mis ei sisalda formaldehüüdi. Sellegipoolest ei kõrvaldatud USA turult traditsioonilist lastešampooni, mis maksab poole vähem kui uus ja nö looduslik variant.

Formaldehüüd lisati hiljuti USAs tuntud kantserogeensete ainete riiklikku nimekirja. Formaldehüüd ja quaternium-15 on ka tugevad allergeenid, mis võivad põhjustada lööbeid ja nahapõletikke.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles