Naistel on suurem oht autoavariis viga saada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi kinnitatud turvavöö ei pruugi vugastustest päästa.
Isegi kinnitatud turvavöö ei pruugi vugastustest päästa. Foto: Panther Media/Scanpix

USAs läbiviidud uuringust selgus, et naisjuhtidel on meestest suurem tõenäosus saada autoavariis raskeid vigastusi ja seda isegi turvavöö kasutamise korral, kuna turvavarustus on tehtud meestest lähtudes.

USA Virginia ülikooli teadlased uurisid 11 aasta jooksul avariides viga saanud 45 445 inimese vigastusi, kirjutab New York Times.

Vigastatuid uurides selgus, et naisjuhid on meestest 5 ½ tolli (ligi 14 cm) lühemad ja 35 naela (u 16 kilogrammi) kergemad, naiste seas oli vähem ülekaalulisi ning naisi oli rohkem õnnetusse sattunud sõiduautode roolis. Nendele faktidele tuginedes leidsid teadlased, et naistel on 47 protsenti suurem tõenäosus saada liiklusõnnetuses raskeid vigastusi.

Uurijate väitel on naissoost juhid vastuvõtlikumad vigastustele, mida põhjustab erinevus kaela tugevuses ja lihastes, peahoius, lühemas kasvus ja istumisasendis. Auto turvavarustus aga on tehtud eelkõige meeste kehakuju arvestades. Naised vajavad turvavarustust, mis võtab arvesse nende iseärasusi.

Uuringu juhtiva autori Dipan Bose sõnul saavad naised ise praegu seista hea sellest, et nende turvavarustus oleks võimalikult optimaalne, et turvavöö asetseks õigesti ning nende istumisasend oleks korrektne.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles