Süürias sündis kahe peaga beebi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskekujuline ajusong jätab mulje, nagu beebil oleks kaks pead.
Raskekujuline ajusong jätab mulje, nagu beebil oleks kaks pead. Foto: Pen News/Mehmet Koparan

Pisike Abdullatif Shekrak sündis ajust väljaulatuva massiga, mis nägi välja, justkui oleks tal kaks pead. Õnneks läbis ta keeruka operatsiooni liigse ajumassi eemaldamiseks edukalt.

Abdullatifil diagnoositi entsefalotseele ehk ajusong, mida hinnanguliselt esineb ühel beebil 12 000-st, vahendas Daily Mail. Ajusong tekib siis, kui esmasaju ümber ei moodustu normaalset suletud luulist rõngaskatet. Luuline defekt põhjustab aju kõrvale justkui uue samalaadse moodustise. Abdullatifi «teine pea» kaalus ligi kilo ning talle tehti juba kolmandal elupäeval keerukas operatsioon, mille käigus ajumass eemaldati.

Poisi ema, 37-aastane Sana Hilel läbis oma seitsmenda poja sünnitamiseks ligi sajakilomeetrise vahemaa Aleppo sõjakoldest üle piiri Türki, Antakya linna Mustafa Kemal Ülikooli haiglasse. Poeg tuli ilmale keisrilõike abil ning tema ellujäämisvõimalus oli väga väike, mistõttu transporditi ta kiirelt suuremasse, Iskenderun arenguhaiglasse Vahemere rannikul.

Kirurg dr Mehmet Koparan, kes keeruka ajuoperatsiooni läbi viis, sõnas, et sellised juhtumid on sageli surmaga lõppenud. «Ajusonga esnieb tavaliselt üks iga 5000 elussünni kohta. Vale kirurgiline sekkumine võib patsiendil põhjustada hingamispuudulikkuse või vesipea, mis tingib kolju siserõhu tõusu, mille järel võib patsient surra,» kirjeldas ta. Abdullatifil diagnoositi kolmanda astme ajusong, mis on kirurgi sõnul harvaesinev ning enamikel juhtudel surmav.

Raske operatsioon kestis kolm tundi ning lõppes siiski hästi. Beebi paigutati selle järgselt intensiivravipalatisse ning kaheksa tunni pärast oli ta võimeline juba ise hingama. Praeguseks on laps juba haiglast välja kirjutatud ning kirurgi kinnitusel peaks teda ees ootama tavapärane elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles