Teadlased avastasid: düsleksiat saab ravida LED-lambiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LED-lambi kiire sisse ja välja lülitumine kustutab ühest ajupoolkerast peegelkujutise, mis düsleksiaga inimesi segadusse ajab.
LED-lambi kiire sisse ja välja lülitumine kustutab ühest ajupoolkerast peegelkujutise, mis düsleksiaga inimesi segadusse ajab. Foto: PantherMedia/Scanpix

Prantsuse teadlased uurisid inimeste silmamunasid ja avastasid potentsiaalse tulemusterikka ravi düsleksiale ehk vaeglugemisele, kirjutab Independent.

Nimelt leidsid teadlased, et mitte-düslektikute võrkkesta valgusretseptorid moodustavad mõlema silma keskel erinevad mustrid, aga düslektikutel on need mõlemas nägemisorganis samasugused.

Düsleksiaga inimeste aju tõlgendab kirjamaterjali ja tekkivat peegelpilti ajupoolkerade vahel seega teatud viivitusega. Just asümmeetria silmade anatoomias annab uuringu autorite sõnutsi võime eristada materjali, näiteks teha vahet b ja d tähel, millega düsleksiahaiged jäävad jänni.

Teadlased leidsid probleemile ka lahenduse. Kui vilgutada LED-lampi, mis lülitub sisse ja välja nii kiiresti, et see pole silmale hoomatav, siis see nö kustutas ära peegelpildi ühe poolkera nägemiskeskuses, kui düslektikud parasjagu lugesid. Nii et õiged valgustustingimused võivad muuta düslektikute elu tulevikus palju kergemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles