Raske diabeet võib tabada ka väga väikest last

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peamiseks mureks laste puhul ongi just torgetest tekkiv valu – süstimine ja veresuhkru mõõtmine nii päeval kui öösel.
Peamiseks mureks laste puhul ongi just torgetest tekkiv valu – süstimine ja veresuhkru mõõtmine nii päeval kui öösel. Foto: Sille Annuk

Aasta ja üheksa kuu vanusel Bellal diagnoositi diabeet selle aasta oktoobris. Väike tüdruk jõudis haiglasse väga raskes olukorras. Tallinna Lastehaigla endokrinoloogia teenistuse juhataja Ülle Einbergi sõnul on paraku hakanud diabeeti haigestuma üha nooremad inimesed.


Tüdruku ema Jekaterina sõnul hakkas tütrel öösel ühtäkki halb ja nõu saamiseks helistas ta perearstiliinile. «Mul soovitati lapsele juua anda ja teda kraadida. Temperatuur oli 35,5, aga lapse seisukord halvenes ikka väga kiiresti,» meenutas ta. Murelik ema kutsus kiirabi ja alles siis, kui taibati nii väikese lapse puhul veresuhkrut mõõta, jõuti haigusele jaole.

Einberg nentis, et sellises vanuses käibki haigestumine väga järsku. Tunnusteks on suurenenud joogijanu ja urineerimisvajadus, ainevahetus muutub väga kiiresti. «Bella viidi otse reanimatsiooni, tal tekkis mürgistus. Nüüd on kõik kenasti kontrolli all, laps on nagu laps ikka – rõõmus, aktiivne tüdruk,» lisas ta.

Veebikaubamaja Anttila AS korraldas Bellale insuliinipumba ostmiseks heategevuskampaania ning klientide abiga koguti 2009 eurot, mis antakse tšekina üle Tallinna Lastehaigla toetusfondile rahvusvahelisel diabeedipäeval, 14. novembril.

Tänu annetusele saab väike Bella kaasaegse sensoriga insuliinipumba, mis võimaldab paremini jälgida tema seisundit ja tänu millele tuleb last oluliselt vähem süstida, mis on nii väikese lapse puhul äärmiselt oluline.

«Peamiseks mureks lastel ongi just torgetest tekkiv valu – süstimine ja veresuhkru mõõtmine nii päeval kui öösel,» märkis dr Einberg. Nii väikese lapse olukord on väga ettearvamatu, vajades pidevat jälgimist, lisaks kardab pisitüdruk süstimist väga.

Eestis põeb üle 700 lapse diabeeti, neist noorimad võivad olla isegi kõigest aastased. Lasteaiaealisi on haigestunute seas kahesaja ringis ja igal aastal lisandub umbkaudu 70 alla 15-aastast patsienti.

«Kui veel paarkümmend aastat tagasi ei teatud nii väga diabeedist noorte puhul, siis tänapäeval on see üha suurem probleem,» rääkis dr Einberg. Selgeid haigestumise põhjuseid tänapäeval veel ei teata, ent tohtri sõnul on täheldatud lisaks pärilikkusele D-vitamiini defitsiiti ja ka viirusinfektsioonide mõju, mis nõrgestavad immuunsüsteemi.

Haigekassa hüvitab küll alla nelja-aastaste haigete jaoks insuliinipumba ostu 90 protsendi ulatuses, ent paraku kehtib see vaid vanemat tüüpi mudelitele, mis ei võimalda jälgida glükoositaset veres.

«Meie võimuses ei ole haigestunut terveks ravida, kuid saame loodetavasti tõsta tema elukvaliteeti. See, mis on abivajaja jaoks suur summa, on ettevõtte jaoks oluliselt väiksem. Igaüks saab aidata,» rääkis Anttila turundusjuht Reta Lepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles