Teadlased leidsid seose Parkinsoni tõve ja lahusti vahel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid seose tööstustes kasutatava lahusti triklooretüleeni ja Parkinsoni tõppe haigestumise vahel.

Nimelt on hiljuti ajakirjas Annals of Neurology avaldatud uuringu tulemuste järgi inimestel, kes puutuvad tööl kokku triklooretüleeniga kuus korda kõrgem risk Parkinsoni tõve tekkeks kui teistel. Sellisele tõdemusele jõudsid teadlased pärast 99 paari kaksikute terviseandmete analüüsi.

Triklooretüleeni kasutamine varasemaga võrreldes on praegu üsna piiratud, kuid siiski on see kasutusel tööstusliku lahustina. Teadlaste hinnangul võib Parkinsoni tõvel olla seos ka teiste sarnaste ainetega nagu perklooretüleen ning süsiniktetrakloriid.

Eesti terviseameti andmetel on kõik kolm lahustit juba praegu arvatud ohtlike ainete sekka ning nendega kokkupuutuvad töötajad peavad kindlasti kasutama kaitsevahendeid ja järgima ohutusabinõusid.

Tavatarbijad ei tohiks nende ainetega aga kokku puutuda, kuna neid ei tohi neile müüa. Keelu põhjuseks on ainete vähki tekitav toime.

«Aine võib põhjustada vähktõbe, arvatavasti põhjustab geneetilisi defekte, põhjustab tugevat silmade ärritust, põhjustab nahaärritust, võib põhjustada unisust või peapööritust ja on ohtlik veeorganismidele, pikaajalise toimega,» kirjeldas triklooretüleeni juba tuntud kahjulikke mõjusid terviseameti kemikaali ja tooteohutuse büroo peaspetsialist Natali Promet.

Triklooretüleeni on varem kasutatud värvides, liimides, vaibapuhastusvahendites ja keemilises puhastuses. Aine kasutusala piirati maailma eri regioonides oluliselt 1970. aastatel. USAst pärit andmete järgi leidub aine jääke aga tänase päevani põhjavees.

Mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul ei ole siiski põhjust paanikaks, seda enam, et neid aineid ei tohi tavatarbijatele müüa. Ta juhtis tähelepanu ka sellele, et kõnealune uuring keskendus nendele inimestele, kes puutusid ainega kokku töökohal, ning taolistel juhtudel on tegu nii suurte kontsentratsioonidega, mis tavalist elanikku enamasti ei ohusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles