Tänavu on avastatud juba 39 uut narkootikumi

Alo Raun
, Lissabon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn legaalsed narkootikumid on saanud kuulsaks spice'i nime all.
Nn legaalsed narkootikumid on saanud kuulsaks spice'i nime all. Foto: Reporter.ee

Kui mullu jõudis Euroopa Liidu turule 41 uut narkootikumi, siis selle aasta number võib tulla veel suurem – novembri alguse seisuga on see 39.

Uute ainete tuvastamiseks kasutatakse üha enam ennetavaid meetmeid — Euroopa varajase hoiatamise süsteemi kaudu jälgitakse nüüd rohkem kui 150 ainet. Sageli on need ained seadustega reguleerimata ehk «legaalsed».

Värskeim Eurooa Narkoseireagentuuri (EMCDDA) «seaduslike uimastite» veebipoodide ühekordne uuring tuvastas tänavu juulis 600 tahtlikult psühhoaktiivseid aineid müüvat veebipoodi ja näitas müügis olevate uute toodete suurt mitmekesisust.

Rohkem oli ka müügikohti, mis tegutsesid ettevaatlikumalt, kasutades tarnepiiranguid, vastutusest keeldumise klausleid ja hoiatusi (nt tervisemõju, seaduslikkuse kohta).

EMCDDA teatel on praegu murekohta ka seaduslike ja ebaseaduslike uimastite turgude koosmõju kasv. Reguleerimata psühhoaktiivseid aineid (nt katinoonide, piperasiinide või fenetüülamiinide segusid) võib nagu ecstasy´t tablettideks vormida ja müüa ebaseaduslikul narkoturul.

Hiljuti leiti PMMA nimelist seadustega reguleeritud narkootikumi teatavates toodetes, mida müüdi «seaduslike uimastitena».

ELis kontrolli alla võetud narkootikum mefedroon näib EMCDDA hinnangul olevat jõudnud nii seaduslikule kui ka ebaseaduslikule uimastiturule, sest seda müüakse «seadusliku uimastina» veebis, kuid teatavates riikides pakutakse seda ka ebaseaduslike võrgustike kaudu, mis müüvad näiteks ecstasy´t ja kokaiini.

Uute narkootikumide kiire levik on sundinud liikmesriike oma tavapäraseid narkootikumidevastase võitluse meetodeid kaaluma ja korrigeerima.

2010. aastal võtsid nii Iirimaa kui ka Poola kiirelt vastu õigusaktid, et piirata selliste psühhoaktiivsete ainete avalikku müüki, mida narkoseadused ei reguleeri. Poolas suleti selle seaduse abil üle tuhande «legaalseid narkootikume» müüva poe. Teised riigid on reageerinud kehtivate tervisekaitse- või ravimialaste õigusaktide kaudu.

Euroopa Komisjon hindab praegu seda, kuidas Euroopas uusi aineid jälgitakse ja milliseid meetmeid võetakse, et oleks tagatud meetmete jätkuv ajakohasus ja eesmärkidele vastavus.

«Meie kiiresti muutuv ja üha ühtepõimunum maailm peegeldub üha kiiremini muutuvas ja ühtepõimunumas narkoturus, mis reageerib kiiresti nii ohtudele kui ka võimalustele,» ütles tänase aruande selgituseks Euroopa Narkoseireagentuuri juht Wolfgang Götz. «Seda ei kajasta üksnes turule ilmuvate uute ainete arv, vaid ka nende mitmekesisus ja nende tootmise, levitamise ja turustamise viisid.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles