Uus veretest aitab teada saada, kui suur on su insuldi- ja infarktioht

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infarktiriski saab varsti teada vereproovi abil.
Infarktiriski saab varsti teada vereproovi abil. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased on välja töötanud vereanalüüsi, mis aitab tuvastada, milline on oht, et inimest tabab insult või sekundaarne südameinfarkt, mis tuleneb eelnevatest haigusseisunditest.

Bakeri Instituudi teadlased on välja selgitanud vereplasma lipiidid ehk seal olevad rasvhappejäägid, mille rohkus tõstab riski, et kujuneb välja südamehaigus ja et selle tagajärjel võib tabada infarkt või insult, vahendab Medical News Today.  

Revolutsiooniline test töötati välja 10 000 osalisega uurimuse põhjal, mille käigus selgitati vere biomarkerid, mis aitaksid teada saada, kas inimest varitseb oht saada ka teine infarkt.

Testi tegemiseks viiakse läbi lihtne vereproov, mis on sama kiire ja odav nagu kolesterooli taseme määramise oma. Seda saaks tulevikus läbi viia kohalikes haiglalaborites. Enne kui test jõuab laia tarbijaskonnani, peab see läbima paari aasta jooksul kliinilised katsed. Kui südame-veresoonkonna haigusriski hindava vereproovi protokoll on paigas, hakkavad teadlased välja töötama diabeeti ennustavat testi. Ambitsioonikas plaan on kunagi ka välja töötada veretest, mis näitaks Alzheimeri tõve tekkimise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles