Uuring kinnitab: talvekuud panevad mälule ja mõtlemisvõimele põntsu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmade ilmade saabudes väheneb mõtlemisvõime ja halveneb mälu.
Külmade ilmade saabudes väheneb mõtlemisvõime ja halveneb mälu. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uus uurimus väidab, et hooaegade vaheldumine mõjutab oluliselt vanemaealiste vaimset võimakust. Uuringutulemuste andmetel põhjustab talv olulise mõõna mõtteerksuses.

Külmemad ja pimedamad kuud on teadaolevalt oluliseks mõjuriks vaimsete häirete süvenemisel ja haigusjuhtude kasvus. Depressioon ja skisofreenia õilmitsevad talvel! Medical News Today kirjutab, et Toronto Ülikooli vaimse tervise keskuse tehtud uurimus käsitleb, kuidas aastaaegade vaheldumine mängib rolli Alzheimeri tõvega inimeste seisundis. Uurimuses osalevaid inimesi testiti neuroloogiliste, mälu ja mõtlemise võimekust hindavate testidega ja vaadati, mil määral on nende veres Alzheimeri tõvega seostatud proteiine.

Andmete analüüsimise järgselt oli selge, et vaimne võimekus oli parem suvekuudel ja sügisel kui talvel ja kevadel. Vaimne võimekus langes külmal perioodil nagu oleks inimene äkitsi jäänud vanemaks ja mõtteerksuselt tuhmimaks keskmiselt suisa 4,8 aasta võrra! Talvel ja kevadel langes testitavatest inimestest tunduvalt suurem osa ka dementsuse kategooriasse – mälu ja mõtlemisvõime olid tugevalt pidurdunud. Külmematel kuudel oli osaliste tõenäosus saada dementsuse diagnoos suisa 31 protsenti kõrgem.

Veel pole aga täiesti selge, miks külmad ja pimedad kuud rikuvad mõtlemisvõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles