Uuring seab köharavimite mõttekuse kahtluse alla (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuringu kohaselt pole mõtet köharavimitele raha kulutada.
Värske uuringu kohaselt pole mõtet köharavimitele raha kulutada. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Phovoi R.

Pole tõendeid, et püsiva köha ravimiseks mõeldud ravimid töötaksid ning üks seitsmest patsiendist kogeb hoopis negatiivseid kõrvaltoimeid, leidis uuring.

Šveitsi uurijad võrdlesid ravimeid platseeboga ning ei leidnud ühtegi näidet, kus rohi oleks paranemisprotsessi oluliselt kiirendanud või parandanud patsiendi heaolu, vahendab Independent.

Sellest hoolimata kulutatakse igal aastal üle maailma 4,5 miljardit eurot käsimüügist ostetavatele köharavimitele. Preparaatide välja kirjutamise asemel peaksid arstid patsientidele kinnitama, et sümptomid leevenevad iseenesest ja ilma ravita.

Uuringu jaoks vaatasid Šveitsi Baseli ülikooli teadlased kliinilisi uuringuid, kus patsiendid said kas platseebot või köharavimit. Uurijad võtsid arvesse igat tüüpi ravimid ja vaatasid patsiente, kelle köha oli kestnud kolm kuni kaheksa nädalat. Ravimid, mida testiti oli näiteks levinud astma inhalaatorravi salbutamool ja kodeiini sisaldavad ravimid.

Autorite sõnul ei olnud kahe nädala kuni kuu jooksul ühestki ravivõimalusest köha paranemisel selget kasu. Lisaks koges 14 protsenti patsientidest soovimatuid negatiivseid kõrvalnähte, nagu peavalu, iiveldus, valu rinnus ja mõnel juhul isegi köha halvenemine.    

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles