Vähemalt 15 kaksiktornide läheduses töötanud mehel avastati rinnavähk

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgus kaksiktornide paigast terrorirünnaku 17. aastapäeva mälestuseks.
Valgus kaksiktornide paigast terrorirünnaku 17. aastapäeva mälestuseks. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide läheduses töötanud meestel avastati haruldane rinnavähk.  

New Yorgi advokaadibüroo väidab, et neil on 15 meesklienti, kes kannatavad rinnavähi all, mis on seotud 11. septembri terrorirünnakuga, vahendab CBC News

Jeff Flynn on üks nendest klientidest.Flynn töötas kaksiktornide lähedal olevas andmesäilitusfirmas. Nüüd kümme aastat peale terrorirünnakut, diagnoositi mehel kolmanda astme rinnavähk. Mees arvas algul, et see oli tsüst või sõlm ning ignoreeris seda tükk aega. Kahjuks levis vähk nõnda lümfisõlmedesse. Flynni arst eemaldas mehelt 35 lümfisõlme, millest 34 olid vähiga nakatunud. Diagnoos oli tol ajal üpris karm, sõnas mees, kes on hetkel peale korralikku ravi ja taastumist vähivaba.

John Mormondo, kes töötas kuni 2007. aastani Maailma kaubanduskeskuse piirkonnas kaubavahendajana valmistus Iron Man´i triatloniks, kui avastas rinnast tüki. Kuigi rinnavähk on meestel haruldane, diagnoositi Mormondol haigus mõlemas rinnas. Mormondol, kes saab hetkel keemiaravi, eemaldati parem rind ning vähendati vasakut, vahendab New York Post mehe seisundit. Kuna Mormondo perekonnas ei ole vähki esinenud, siis on mehe sõnul tõenäoline, et haigus on seotud terrorirünnakutega.

Ameerika Vähiliidu sõnul on meestel risk haigestuda rinnavähki üks 833-le. Naistel on see risk üks kaheksale. Seega on rinnavähk meestel 100 korda haruldasem kui naistel. Mitmed uuringud on pööranud tähelepanu 11. septembri terrorirünnaku terviseriskidele. Ajakirjas Lancet 2011. aastal avaldatud uuring leidis, et New Yorgi tuletõrjujatel, kes töötasid terroritünnaku paigas, tekkis seitsme aasta jooksul 19 protsenti suurema tõenäosusega vähk kui nende kolleegidel, kes rünnaku paigas ei töötanud. Võrreldes üldise populatsiooniga oli nende risk 10 protsenti suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles