Tervisenõu: kas naha alla tekkiv rasvkasvaja on ohtlik ja tuleks eemaldada?

Marilin Vikat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipoomid pole tavaliselt ohtlikud, aga hakkavad tihtilugu häirima inimest esteetiliselt.
Lipoomid pole tavaliselt ohtlikud, aga hakkavad tihtilugu häirima inimest esteetiliselt. Foto: PantherMedia/Scanpix

Millist ohtu kujutavad tervisele naha alla moodustuvad pehmed rasvkoest moodustunud mügarikud lipoomid ja mida nende suhtes ette võtta?

Vastab Põhja-Eesti Regionaalhaigla üldkirurg-vanemarst dr Jaan Tepp:

Lipoom on healoomuline rasvkoekasvaja. Kõige sagedamini paiknevad nad nahaaluses rasvkoes, kuid harva võivad esineda ka teistes kudedes – lihaste vahel, sooleseinas.

Lipoomid avalduvad enamasti sõlmedena naha all, mis muust rasvkoest on katsudes tihedam. Valu nad reeglina ei põhjusta, kui siis vaid juhul kui jääb riietest põhjustatud surve alla – vöökoht, õlapaelad. Tavaliselt arsti poole pöördutaksegi kui tekivad vaevused või lipoom läheb nii suureks, et hakkab kosmeetiliselt häirima. Samuti pöördutakse tihti hirmust, mis lähtub teadmatusest.

Ise lipoome ravida pole võimalik – ei aita sissevõetavad ega pealtmääritavad ravimid.

Üldjuhul on lipoomi eemaldamine lihtne operatsioon, mida saab teha kohaliku tuimestusega. Suurte lipoomide ja harvaesinevate lokalisatsioonide korral võib vaja minna ka üldnarkoosi ja siis on ka operatsioon suuremahulisem. Lipoomid ei muutu pahaloomuliseks, mistõttu nende eemaldamine pole obligatoorne. Põhjused, miks inimesed pöörduvad, sai kirjeldatud ülal. Eemaldamise otsus sünnib kirurgi ja patsiendi ühisprojektina.

Kuna lipoomide tekkepõhjus (nagu kõigi kasvajate puhul) pole lõpuni selge, siis pole ka võimalik uute lipoomide teket kuidagi vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles