Vähk levis: samalt doonorilt organid saanud naistel kujunes välja rinnavähk

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elundi saanutel võis rinnavähk tekkida doonori organismis levinud vähi mikrometastaasidest.
Elundi saanutel võis rinnavähk tekkida doonori organismis levinud vähi mikrometastaasidest. Foto: Ishay Botbol / PantherMedia / Ishay Botbol

Vähk võib levida. Neljal Euroopas elaval naisel arenes välja rinnavähk, mille tõttu kolm ka surid, olles saanud elundi samalt 53aastaselt organidoonorilt. 

Naistel tekkis rinnavähk aastaid pärast organisiirdamist, vahendab CNN. Amsterdami Ülikooli meditsiinidoktor Frederike Bemelmani sõnul on tegu ääretult haruldase juhtumiga – esimesega, mis tema 20aastase karjääri jooksul transplantatsiooni immunoloogias ette tulnud. Doktori sõnuti on alati väike risk, et midagi võib minna meditsiinilise protseduuri ajal või tõttu valesti.

Insuldi tagajärjel surnud organidoonoril ei olnud tuvastatud haigusi, kui temalt võeti siirdamiseks neerud, kopsud, maks ja süda.

Kolmel organi saanud naisel arenes välja vähk, mille metastaaside tekkimise järgselt nad ka surid. Neljas vähihaige jäi ravijärgselt ellu – sealhulgas eemaldati talt kunagi siirdatud neer, et ta ei peaks enam võtma immunosupressoreid ja keha immuunsüsteem saaks hakata vähirakkudega ka ise võitlema.

Kliiniline raport pakkus välja, et organidoonoril võisid olla organismis vähi mikrometastaasid – rakud, mis on levinud oma algsest tekkekohast, aga on liiga väiksed tuvastamiseks. On teada, et vähk saab organisiirdamise kaudu levida – sestap ei kasutata vähihaige inimese elundeid -, aga tegu on teadaolevalt esimese juhtumiga, mil levinud on rinnavähk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles