Kondiväänajal polnud aimugi, et tema painduvuse põhjustas ohtlik haigus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondiväänajad Cirque du Soleil etendusel. Pilt on illustreeriv.
Kondiväänajad Cirque du Soleil etendusel. Pilt on illustreeriv. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS

Ülipainduvate liigestega australlanna ei osanud pikka aega kahtlustada, et tema ebainimliku liikuvuse saladuseks oli geneetiline haigus. Läks aastaid, enne kui naine sai diagnoosi. 

Lapsena lõbustas austraallanna Hanna Cormick oma kaaslasi arvukate trikkidega, mida ta tänu oma loomulikult paindlikele jäsemele teha sai. Paindlikkusest sai ka tema karjäär, kui naine töötas Euroopas tantsija, näitleja ja kondiväänajana, vahendab Canberra Times.  

Ta arenes kiiresti ja suutis oma keha viia asenditesse, mis paistsid inimkehaga võimatud. 2015. aastal hakkasid Cormicki kehalised võimed alla käima, hoolimata sellest, et naine oli terve ja heas vormis. Nüüdseks on Cormick ratastoolis ning sõltub oma vanematest, kes on tema hooldajad.

Võttis aega, enne kui naisel diagnoositi kurnav haigus Edlers-Danlosi sündroom. Harvaesineva haiguse alla kuuluvad sidekoekiudude valkaine — kollageeni — kaasasündinud rikked, mis põhjustavad sidekoe tavalisest suurema venivuse. Geneetiline haigus võib põhjustada probleeme igas elundisüsteemis. EDS-i peamised haigustunnused on naha venivus, liigeste üliliikuvus (hüpermobiilsus), naha haprus, songad, veenilaiendid ja veresoonte rebendid, hambaümbrise põletikud ning hammaste väljalangemine. 

Cormick usub, et varasem diagnoos ja suurem teadlikus haigusest on ülioluline. Ajal, kui naine oli kondiväänaja ja tantsija ei teadnud ta kehale tekitatud jäädavast kahjust.Eelukutse viis haiguse süvenemiseni palju kiiremini, kui see oleks loomulikult juhtunud.

Melanie Quareshil diagnoositi haigus peale lapse saamist, kes ilmutas sarnaseid sümptomeid, kui Quaresh lapsepõlves. «Ma ei mõistnud, et kõik trikid, mida sain teha, pole normaalsed. Pidasin noorena oma oskusi väga lahedaks, kuid nüüd, olles 30-aastane, läheb mu tervis halvemaks,» sõnas ta.

Seisundi mõju ei saa alati ennustada. Näiteks on naisel praegu seljaaju vedeliku leke. Samuti võib teda vaevata liigesest välja hüppav puus või tõsine peavalu, mis tuleb sidekoe võimetusest aju paigal hoida. Quareshi sõnul on selle sündroomi põdejale iga päev katsumus, ning nüüd proovib ta ennetada haiguse halvenemist oma tütrel. «Mul närib seest, kui näen, kuidas tütar kõnnib pea alaspidi mööda maja ringi, sest see on täpselt sama, mida mina lapsena tegin,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles