Ühe Eesti patsiendi lugu: milliste sümptomitega annab endast märku HIV?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kestev palavik on üks kõhutüüfuse sümptomeid.
Kestev palavik on üks kõhutüüfuse sümptomeid. Foto: Panther Media/Scanpix

HIVi varane avastamine on oluline selleks, et patsiendil saaks võimalikult varakult alustada antiretroviirusravi ning seeläbi vältida immuunpuudulikkuse ning sellega seotud haiguste väljakujunemist.

TÜ Kliinikumi arst-resident Karmen Jaaniso ning arst-õppejõud Pilleriin Soodla annavad Med24 portaali vahendusel ülevaate, kuidas diagnoositi ühel Eesti mehel HIV-nakkus.

Haiguse anamnees

Patsient haigestus kaks nädalat varem, palavik kuni 39 kraadi ning nõrkus, paar päeva hiljem lisandus kurguvalu ja kerge hingamisraskus. 9. detsembril 2017 pöördus ta perearstile, kes määras raviks amoksitsilliini. Ravist hoolimata seisnud ei paranenud ning neli  päeva hiljem pöördus ta uuesti perearsti poole, kes vahetas antibakteriaalse ravi tsefuroksiimi vastu. 14. detsembril 2017 käis patsient kõrva-nina-kurguarsti vastuvõtul, kes ravi ei muutnud.

Hoolimata ravist püsis kõrge palavik, 17. detsembril lisandus näole lööve, mis liikus edasi rindkerele ja jäsemetele. 18. detsembril pöördus patsient maakonnahaigla EMO-sse, kust ta suunati tagasi kodusele ravile. Samal päeval otsustas ta pöörduda suurema haigla EMO-sse.

Elu anamnees

Patsient on olnud seni terve, kroonilisi haigusi eitab, ravimeid regulaarselt ei tarvita. Allergiat millelegi teada ei ole. Alkoholi ja narkootikumide tarvitamist eitab. Kehal mitu tätoveeringut, mis tehtud 7–8 aastat tagasi tuttava juures. Lähiajal välismaale reisinud pole. 

Haiguse kulg

Sisekliiniku kohtade puudusel suunati patsient maakonnahaiglasse. Seal tekkis kahtlus mononukleoosi sündroomile. 21. detsembril 2017 saabus positiivne HIV-analüüsi vastus ning patsient suunati muutusteta seisundis nakkusosakonda. Diagnoosiks määrati äge HIV-nakkuse sündroom.

Kokkuvõtteks

Ägeda HIV-nakkuse sündroomi sümptomid tekivad 2–4 nädalat pärast HIVi nakatumist 40–90 protsendil patsientidest. Haigestumine kestab mõnest päevast kuni mõne nädalani ning sümptomid on suhteliselt ebaspetsiifilised. Kõige sagedamini esinev sümptom on palavik (kehatemperatuur 38–40 °C), mis esineb umbes 80 protsendil juhtudest.

Sageli esineb ka laiguline või makulopapuloosne lööve, mis tekib tüüpiliselt 48–72 tundi pärast palaviku teket ning jääb püsima 5–8 päevaks. Lööbest on enam haaratud rindkere ülaosa ja nägu. Samuti on iseloomulikud naha ja limaskesta valulikud haavandid suus, tupes, anaalkanalis ja peenisel.

Lisaks võib äge HIV-nakkuse sündroom avalduda lihase- ja liigesevalu, farüngiidi või aseptilise meningiidina, aga ka kaalukaotuse või üldise halva enesetundena.

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles