Torgiks nagu nõeltega? Need on Sclerosis multiplexi esimesed ilmingud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu või surinad või hoopis tuimus võib olla Sclerosis Multiplexi sümptom.
Valu või surinad või hoopis tuimus võib olla Sclerosis Multiplexi sümptom. Foto: PantherMedia/Scanpix

Progresseeruv kesknärvisüsteemi haigus Sclerosis multiplex võib tekkida ka juba noores eas, kui keha immuunsüsteem hakkab ründama enda terveid aju- ja närvisüsteemi rakke, mille tulemusel närvisüsteem ja selle funktsioonid kahjustuvad.

Haigus võib esineda kergel kujul, aga põhjustada ka invaliidistumist. Sclerosis multiplex võib tekitada pidevat väsimust, tuimust, kihelust, nägemisprobleeme, liikumisvõime halvenemist, halvatust. Haigust ei saa välja ravida, aga ravi aitab selle kulgu ja sümptomeid kontrolli alla hoida, kirjutab Medical News Today.

Esimeste ilmingute hulgas võivad olla probleemid nägemisega. See võib muutuda udusemaks, mõnikord võib tekkida topeltnägemine, punased ja rohelised toonid moonduvad, inimene võib ka kogeda nägemise kaotust ühest või mõlemast silmast, mis võib olla ka ajutine. Samuti võib silmades tekkida valu üles või küljele vaatamisel. Kroonilist väsimust ja nõrkust kogeb enamik haigust põdevaid inimesi, mis tuleb seljaaju kahjustumisest. Kõige sagedamini algab nõrkustunne jalgadest, enne kui levib üle keha. Sümptomid võivad minna ja tulla või kesta nädalate kaupa.  

Kergeid nõelatorkeid meenutav pidev või sage kihelus või hoopis tuimuis võib esineda nii kätes, jalgadel, näol, sõrmedes – see on haiguse esmastest tunnustest üks sagedasemaid. Need sümptomid muutuvad aja jooksul tõsisemaks.

Valu ja spasme kogeb vähemalt kaks kolmandikku Sclerosis multiplexi põdevaid inimesi. Haiguse sümptomiteks võib olla näiteks terav valu näos, justkui keegi pussitaks; lühike, elektrišoki laadne tundmus, mis jookseb kuklast mööda selgroogu allapoole; põletav või torkav valu, mis esineb erinevates kehapiirkondades; lihaspasmid kätes ja jalgades on samuti tavalised.  

Uimasus, peapööritus ja tasakaaluprobleemid on sagedased ilmingud. Inimetel võib olla tunne, nagu nad hakkaksid minestama. Sümptomiteks võivad olla ka iiveldus ja nõrkus. Inimesed võivad ka kogeda vertigot, mil tekib tunne nagu ümbritsev liiguks ringiratast.

Põieprobleemid on samuti tavalised. Urineerimise sagedus võib tiheneda, võib olla raskusi urineerimise ja täieliku põie tühjendamisega.

Samuti halvenevad mälu ja keskendumisvõime, suutlikkus tähelepanu pöörata, abstraktselt mõelda, probleeme lahendada.

Veel võivad olla sümptomiteks hingamisraskused, peavalud, kuulmise halvenemine, sügelus, krambihood, kõneprobleemid, värinad, raskused neelamisel ja kõndimisel.

Nende sümptomite ilmnemisel peaks pöörduma arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles