Kuidas saada aru, kas tegu on PMSi või hoopis rasedusega?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premenstruaalne sündroom või raseduse varased ilmingud?
Premenstruaalne sündroom või raseduse varased ilmingud? Foto: PantherMedia/Scanpix

Premenstruaalne sündroom (PMS) põhjustab mitmeid sümptomeid, mis sarnanevad raseduse alguse omadega. Seetõttu on paljud naised kimpus näriva teadmatusega – on nad rasedad või tegu lihtsalt menstruaaltsükli osaga?

Nii premenstruaalne sündroom kui varane rasedus muudavad rinnad hellaks, põhjustavad krampe ja muutust meeleolus. Tõuseb nii ärrituvus, ärevus, kurbus kui ka nutuvalmidus. Need sümptomid kaovad premenstruaalse sündroomi puhul tavaliselt, kui menstruatsioon algab, kirjutab Medical News Today. Kui muutused meeleolus ja tujus on püsivad ja menstuatsioon ei alga, on ilmselt tegu rasedusega.

Püsiv kurb meeleolu võib ka viidata depressioonile. Kui madalseis kestab üle kahe nädala, pöördu oma perearsti poole.

Kõhukinnisus võib anda märku rasedusest – see on tingitud hormonaalsetest muutustest ja üks raseduse sage tunnus, mis mõjutab ligi 38 protsenti rasedatest. Raseduse puhul püsib kõhukinnisus umbes kahe esimese trimestri jooksul. Samuti võib kõhukinnisus esineda enne menstruatsiooni, aga saab leevendust selle alates.

Valusad ja hellad rinnad võivad esineda mõlemal juhul. Varase raseduse puhul on iseloomulik erakordselt suur rindade tundlikkus nende katsumisel. Rinnad muutuvad ka raskemaks ja nibude ümbrus võib kipitada või tunduda valulik. Mõnel naisel ilmuvad rindade naha alla ka nähtavad sinised veresooned. Rindadega seotud sümptomid algavad juba nädal või kaks pärast rasestumist ja võivad püsida kuni sünnituseni.

Progesterooni tõus suurendab väsimust, mis premenstrtuaalse sündroomi puhul möödub päevade alates. Menstruatsiooni ajal kogetav väsimus võib seotud olla suure verekaotuse ja rauapuudusega. Rasedusega kaasnev väsimus kestab tavaliselt läbi terve esimese trimestri, mõnel juhul kogu raseduse. Kaasneda võivad raskused magamisel ja sage öine urineerimine.

Veritsus võib esineda ka varase raseduse puhul. Seda võib tavaliselt täheldada 10-14 päeva pärast rasestumist. See on aga palju kergem kui menstruatsioon. Premenstruaalne sündroom ei põhjusta veritsust.

Varase raseduse puhul tekkivad krambid sarnanevad menstruatsiooni ajal tekkivate krampidega, aga võivad tunda anda kõhus veidi allpool. Need krambid võivad kesta nädalaid või kuid.

Prementsruaalse sündroomi puhul tekib tavaliselt suurem isu magusate asjade järele, raseduse puhul võivad isud olla tunduvalt imelikumad ja mõne toidu nägemine või selle lõhna tundmine võib ajada iiveldama. Mõnel rasedal tekib himu süüa ka mittesöödavaid asju nagu kriit või muld.

Rasedusele viitavad sümptomid on eelkõige menstruatsiooni ärajäämine, sage iiveldustunne ja nibumuutused. Kui nibude ümber olev tumedam piirkond ehk areoola muutub suuremaks ja tumedamaks, on see tõenäoliselt märk rasedusest. See võib toimuda juba esimese või teise rasedusnädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles