Mees, kas su kaal tõuseb? Tegu võib olla «menopausiga»

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste nö menopausi tunnuseks võivad olla kaalutõus ja tujukus.
Meeste nö menopausi tunnuseks võivad olla kaalutõus ja tujukus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ülekaalulisus, stress ja vähene uni panustavad meessuguhormooni testosterooni langusse, mis põhjustab nii seksuaal-kui terviseprobleeme. Vanemate meeste puhul on aga testosterooni hulga oluline alanemine tavaline ja seda tuntakse meeste «menopausina».

Pärast 40 eluaastat toimub meeste testosterooni tasemes kukkumine kolme protsendi võrra igal aastal, vahendab CNN. Keskmisel 80aastasel mehel on poole vähem testosterooni kui hiilgeaastatel. Testosteroonihulga alanemise tulemusena kogevad mehed probleeme nagu unetus ja kaalutõus, väheneb lihasmass ja luutihedus, probleemidena tõstavad pead sage vihatunne ja depressioon. Samuti alaneb seksuaaltung ja algavad seksuaalprobleemid.

Testosteroonitaset võib tõsta füüsiline aktiivsus, aga mitte igasugune sport ei sobi selleks ühteviisi hästi. Maratoni jooksmine võib meessuguhormoonide taset hoopis alandada, ent mõõdukas jõutrenn ja kükid tõstavad seda küll. Samuti mängib hormooni tasemes rolli menüü – kui see sisaldab palju rasva, viib see testosteroonipügalad madalamale, kiudainerikas söök aga tõstab neid taas kõrgemale.

Testosterooni tootmist soodustab ka hea uni ja välja puhkamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles