Puudutamine toimib kui valuvaigisti. Mida head teeb tervisele suudlemine?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suudlemine tugevdab immuunsüsteemi.
Suudlemine tugevdab immuunsüsteemi. Foto: PantherMedia/Scanpix

On leidnud kinnitust, et kallistamine ja suudlemine leevendavad stressi ja kiirendavad sellest taastumist. See pole aga kõik.

Puudutamine ja puudutatud saamine aktiveerib teatud ajupiirkonnad, mõjutades meie mõtte - ja isegi füsioloogilisi protsesse, kirjutab Medical News Today. Puudutused toimivad ka kui valuvaigistid. Kui partnerid puudutavad või hoiavad käest, ja keegi neist kogeb parajasti mõõdukat valu, ei tundu see enam nii intensiivne.

Aju-uuringud on tuvastanud, et hooliv puudutamine aktiveerib orbifrontaalse ajukoore, mis on seotud õppimise ja otsuste tegemisega, samuti emotsionaalse ja sotsiaalse käitumisega.

Üks uuring leidis, et partnerile puudutuste läbi toetust pakkuvate naiste ajudes oli aktiivne piirkond, mis seostub preemiasüsteemiga. Nii et lohutamine võib kasulik olla mõlemapoolselt, suurendades emotsionaalset heaolu. Hollandi teadlaste tehtud uurimuses selgus, et kallistamine vähendab eksistentsiaalset hirmu ja leevendab ebakindlust.

Kallistamine pakub ühe uuringu kohaselt ka kaitset ülemiste hingamisteede nakkuste eest. Haigeks jäänud inimeste hulgas ilmutasid aga vähem tõsiseid sümptomeid need, kes said hoolivate puudutuste osaliseks.  

Osad uurimused on viidanud, et suudlemine on oluline komponent partneri valikul, eriti naiste jaoks, sest keemiline kokteil süljes annab ajule teada füsioloogilisest sobivusest.

Suudlemine tugevdab immuunsüsteemi. 10-sekundilise suudluse jooksul vahetame 80 miljonit bakterit. Ehkki see ei kõla hästi, on sel vaktsiini laadne mõju, tutvustades immuunsüsteemile uusi baktereid ja tugevdades selle efektiivsust erinevate patogeenide vastu.

Romantilistes suhetes, kus kallistatakse sageli, on naistel ka madalam vererõhk ja südame löögisagedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles